Fertőtlenített játszótereket kaptak vissza a gyerekek

//Tóth Gábor
A Bezerédi játszótér egy szeglete, fotó: dho
Hétfő óta érvényesek a járvány elleni védekezés új szabályai, ezek keretében már a játszóterek is szabadon használhatóak, Dunaharasztin is. Azonban fontos lenne a gyermekek védelmében a szülői felelősség, amely sok esetben hiányzik.

A COVID-19 járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a Dunaharasztin működő Operatív Csoport még március 16-án hozott arról döntést, hogy a játszótereket lezárják.

A kormány május 18-i hatállyal érvénybe léptetett, enyhítő rendelkezései értelmében újra megnyílhattak a játszóterek. Erről itt írtunk korábban. Dunaharasztin ezeket a létesítményeket, és a szabadtéri kondi parkot, gördeszkapályát is fertőtlenítették. Információink szerint volt, ahol a szülők képtelenek voltak kivárni a nyitást, és maguk engedték be gyermekeiket, még a fertőtlenítés előtt.

Ezeket a létesítményeket mindenki saját felelősségére használja, azonban nem árt figyelembe venni a közösség és a gyermek érdekeit is.

Bezerédi játszótér, fotó: dho

A betegséget okozó vírus ugyanis egyes tárgyakon, felületeken órákig, sőt napokig fertőzőképes marad. A gyerekek játék közben gyakran érnek az arcukhoz, dörzsölik meg a szemüket, nyúlnak a szájukba, így könnyen megfertőződhetnek. Bár a kicsik általában tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel ússzák meg a betegséget, de tovább fertőzhetnek, és átadhatják a kórt.

Az általános tapasztalat az, hogy sokan engedik gyermekiket csoportosulni játék közben, az eszközöket nem fertőtlenítik. A játszóterek mellett felügyelő szülőkön nincs maszk.

Fontos! A SARS-CoV-2 vírus okozta veszélynek még nincs vége, csak a védekezés enyhült, mivel csökkenő tendenciát mutat a fertőzések száma. Erről egyébként a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon találhat friss információkat.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos ajánlása szerint a szülőknek oda kell figyelniük, hogy a játszótér ne legyen zsúfolt, ha sokan vannak, inkább vissza kell menni később. A szakember azt ajánlja, hogy a szülők vigyenek magukkal törlőkendőt, hogy a játék ideje alatt is többször töröljék meg a gyerek kezét, és hazaérkezve teljes, alapos kézmosás és ruhacsere is ajánlott.