Hétfőtől érvényesek a korlátozások enyhébb, új szabályai

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / teksomolika
Május 18-ától már az ország összes megyéjében, így Pest megyében is lazább szabályok lépnek életbe a koronavírus elleni védekezés terén. Van olyan rendelkezés, amely már most is érvényben van. Ezek alól egyelőre Budapest kivételt jelent.

UPDATE: a miniszterelnök bejelentette, hogy feloldják a budapesti kijárási korlátozást. Erről ide kattintva olvashat.

A Magyar Közlönyben kihirdetett kormányrendelet szerint 2020. május 18-tól a vendéglátóhelyek fedett, zárt részeit is használhatják a vendégek, az ott dolgozóknak kötelező a szájat és az orrot (!) is takaró maszkot viselni.

A játszóterek megnyílhatnak és a szálláshelyek is fogadhatnak már vendégeket.

2020. június 1-től lehet 200 fős lakodalmat, vagy temetést rendezni. Az ilyen rendezvényekhez vendéglátóhelyen is igénybevehető szolgáltatás, de a védőtávolság betartásáról gondoskodni kell.

A polgármesterek felhatalmazást kapnak arra, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatát segítsék a rendelkezésükre bocsájtott terület növelésével.

Mindezeken fölül, már most is valamennyi üzlet nyitva tarthat a korábban megszokott rendben. A strandok, szabadtéri fürdők, múzeumok is fogadhatnak vendégeket. A szolgáltatások is szabadon nyújthatóak. A sportrendezvények, nézők nélkül megtarthatóak, és edzeni is lehet a korábbi formában, de a biztonsági intézkedések betartásával.

A kijárási korlátozások intézkedései közül továbbra is érvényben van, hogy a száj és az orr(!) eltakarása minden közösségi helyen továbbra is kötelező. Ilyenek a rendelők, gyógyszertárak, boltok, vagy például a tömegközlekedés. Ezen felül másfél méteres védőtávolságot kell tartani a nem közös háztartásban élőkkel.

Továbbra is érvényes, hogy 9 és 12 óra között a boltokban a 65 év felettiek vásárolhatnak csak. A bölcsődék, óvodák, iskolák továbbra is zárva tartanak, de ügyeletre van lehetőség. Ez utóbbi intézkedés Dunaharasztit érintő vonatkozásáról itt írtunk korábban.

A fenti szabályokat Pánczél Károly, térségünk országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP), videó üzenetben is ismertette.

Videó-összefoglaló a Pest megyét hétfőtől érintő rendelkezésekről. Vigyázzunk egymásra!

Közzétette: Pánczél Károly országgyűlési képviselő – 2020. május 15., péntek

 

(Magyar Közlöny, Facebook)