Egy rakás, önkormányzathoz tartozó ügyet intézhet el akár a fotelből is

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / katemangostar
Dunaharaszti Város Önkormányzata is elérhető az E-Önkormányzat portálon keresztül. A fejlesztés, egy igencsak praktikus, kényelmi szolgáltatás.

Ez év végéig válik országossá az úgynevezett ASP rendszer. 1600 települést vontak be a programba. A rövidítés az Application Service Provider kifejezést takarja. Ám a valóságban nem ennyire bonyolult. Ez a településeknek egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását.

Az igénybe vehető szolgáltatások köre igen széles: beletartozik az iratkezelő rendszer, az önkormányzati települési portál, az elektronikus ügyintézési portál (elektronikusűrlap-szolgáltatással), a gazdálkodási, az ingatlanvagyon-kataszteri rendszer, az önkormányzati adórendszer, az ipari és kereskedelmi, valamint a hagyatékileltár-rendszer.

Azaz akár vállalkozóként, de akár magánszemélyként is el tud intézni különböző ügyeket ezen a felületen keresztül. Például az eb összeíráshoz szükséges dokumentumok is benyújthatóak ezen keresztül. A kutyusok kötelező összeírásáról egyébként itt írtunk.

Az E-Önkormányzat portál lehetőséget teremt Önnek arra, hogy ügyek intézését indítsa el, kövesse a már elindított ügyeit, lekérdezze helyi adó egyenlegét, vagy hozzájuthat adóbevallási információkhoz is.

A portál az alábbi címek bármelyikén keresztül elérhető:

https://eonkormanyzat.gov.hu
https://e-onkormanyzat.gov.hu
https://ohp.asp.lgov.hu

A portál használatához persze regisztrálni kell, ehhez kell ügyfélkapu, e-személyi és részleges kódú telefonos regisztráció. A Kormányablakokban és az Okmányirodákban ezen regisztrációk megszerezhetőek, és onnantól kezdve, már pofonegyszerű az egész.

Hogy mire is jó e-önkormányzat, azt egy egyszerű animációs sorozat mutatja be Önnek. Az elsőrész itt érhető el:

 

(via: kifu.gov.hu)