Újabb változás várható az építésügyi eljárásokban

//Tóth Gábor
epitesugy_freepik_20191115

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Számos javaslatot adott be a kormány a napokban az önkormányzatokra vonatkozóan. Ezek nagyrészt feladatokat vonnának el, sőt van olyan elképzelés is, amely eszközök ingyenes átadásáról szól.

Az építésüggyel kapcsolatban a települési önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga, amely a jegyző építésügyi igazgatási feladatainak ellátását biztosítja, 2020. március 1-jén – a feladat ellátásának időtartamára – az állam ingyenes használatába kerülne. A használati jogot a fővárosi és megyei kormányhivatal gyakorolja majd onnantól, amivel az ilyen feladatokat ellátó köztisztviselők is a kormányhivatalokhoz kerülnének. Átadni pedig az ingó és ingatlan vagyont kellene, mármint azokat, amelyek a kötelezettséghez kapcsolódnak.

Az építési hatóságokat a kistelepülésekről ugyan már 2015-ben a járási központokba helyezték át, most viszont onnan is elkerül, írja az index.

Az önkormányzatnak a változtatás után annyi beleszólása lehetne az építkezésekbe, hogy a települési vagy kerületi építési szabályzatot továbbra is a településnek kell meghoznia, elfogadnia és a véleményezés is marad önkormányzati feladat. Vagyis, amennyiben ez így lesz, 2020. márciusától az önkormányzatoknak abba nem lesz beleszólása, hogy mi épüljön a településen, de abba igen, hogy az hogy nézhet ki.

Változás várható a kisebb szabálysértési ügyekben is. Ezekben eddig a járási kormányhivatal volt az eljáró hatóság, ez átkerül a rendőrséghez.

Ezzel gyakorlatilag az egyik, létszámhiánnyal küzdő, feladatokkal túlterhelt szervezettől kerül át egy adag feladat egy másikhoz. A kérdés az, hogy mennyire tudnak majd megbirkózni ezzel a kapitányságok.

 

(via: index)