Szolidaritás napja: ülősztrájk és demonstráció Dunaharasztin is

//Tóth Gábor
tanar-diak-tiltakozas_baktay-gimi-forras_demonstralo-tanarok_20230131

A Baktay Ervin Gimnázium demonstráló pedagógusai. kép forrása: dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium

Éppen egy évvel ezelőtt kezdtek demonstrálni a tanárok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógus Szakszervezet a Szolidaritás Napjaként hirdette meg a január 31-ét. Ma ismét volt Dunaharasztin is demonstráció.

A még múlt héten indult, egyhetes, úgynevezett gördülő sztrájk városunkban kedden egy élőlánccal indult, de több intézményben volt – az előírásoknak megfelelő keretek között szervezett – munkabeszüntetés is.

Élőlánc az oktatásért Dunaharasztin

Az érdekvédők mai napra szóló felhívásához csatlakozók 2 órás figyelmeztető sztrájkot és különböző megmozdulásokat tartottak. A diákok országos kezdeményezésként ülősztrájkot hirdettek. Ehhez csatlakozott a dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium tanulóinak egy része. A gimi elé krétával hiányjeleket rajzoltak fel, ezzel jelezve, mit hiányolnak az oktatásból.

Az intézmény demonstráló tanárai szerkesztőségünknek küldött közleményükben leszögezték:

„A diákok és a pedagógusok is úgy vélik, hogy hiány van fiatal tanárból, hiányzik a megbecsülés, a szabad tankönyvválasztás, a valós párbeszéd, a pénz az oktatásból, a megfelelő infrastruktúra, megfelelő számú tornaterem, gyerekbarát tananyag stb.

A gimnáziumunk tanári karának fele elmúlt ötven éves, nehéz lelkes, fiatal kollegákat találni. Nálunk is tanárhiány van, a hiányzó tanárokat a többi szaktanár túlórával, helyettesítéssel, illetve az iskolavezetés a hatékonyabb csoportbontások megszüntetésével kénytelen pótolni, ami csak elfedi, de nem oldja meg a hiányt.

Korábban szép számmal készültek a végzőseink a pedagóguspályára, mára ez elenyésző. 90 végzős diákból csupán 2-3 fő tervezi, hogy pedagógusnak tanul.”

A dunaharaszti Napsugár Óvoda munkatársai közösségi oldalukon fejezték ki szolidaritásukat a demonstrálókkal.

(dho)