Hunyadi 115 – iskolatörténeti kiállítás a Laffert Kúriában

//Tóth Gábor
Hunyadi115 - iskolatörténeti kiállítás a Laffert Kúriában. fotó: dho
Immár 115 éves a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és épülete. Az intézmény most egy iskolatörténeti kiállítással emlékezik múltjára.

A Laffert kúria kiállító terében igazi kincseket mutatnak be. Olyan értékeket, amelyek nem anyaguk miatt féltettek, hanem a hozzájuk fűződő emlékek okán. Hiszen a Dunaharaszti történelmének szerves részét képező Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola múltjába, az egykori diákok és tanárok megőrzött tárgyain keresztül pillanthat be a látogató. Jó pár esztendeje mutatta a tanulóknak az az intézmény tábla, hogy hol pallérozódhatnak, amelyen még a „Magyar Királyi Polgári Leány és Fiú Iskola” felirat áll, de kisdobos és úttörő egyenruha, iskolaköpeny, vagy éppen tornadressz is látható. Régi bizonyítványok, értesítők. Mind-mind olyan korok ránk maradt bizonyítékai, amelyek már csak az emlékezetben léteznek.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár mond beszédet a Hunyadi115 – iskolatörténeti kiállítás megnyitóján. fotó: dho

Ezeket a régi korokat idézte meg a kiállítás megnyitó ünnepségén mondott ünnepi beszédében Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy milyen jelentős szerepet játszott mindig a település életében ez az iskola, hiszen a helyi sváb elit gyermekeinek intézménye is volt. Sőt a nemzetiségi oktatásban jelenleg is meghatározó szerepe van. A politikus kiemelte, hogy Dunaharaszti hamarosan új iskolával is gyarapszik, hiszen egy 24 tantermes suli építése kezdődik el.

Karl József, Dunaharaszti alpolgármestere mond beszédet a Hunyadi115 – iskolatörténeti kiállítás megnyitóján. fotó: dho

Karl József, Dunaharaszti alpolgármestere ünnepi beszédében felidézte, hogy az elmúlt 115 évben dédszüleink, nagyszüleink is itt tanultak, sokak gyermekei, unokái is ezen falak között szerzik meg a tudást. Emlékeztetett, hogy néhány éve még a város önkormányzata volt a fenntartó. Ebben az időben a település igyekezett mindent megtenni az iskola fejlesztéséért. A fenntartó váltást követően, amely után már a tankerület az, amely az intézményt irányítja, hasonlóan igyekszik segíteni Dunaharaszti az iskolákat. Ez pedig azért fontos, mert a dunaharaszti gyerekek tanulnak itt, és lényeges, hogy ez minél jobb körülmények között történjék.

Karlné Purczeld Erika, intézményvezető mond beszédet a Hunyadi115 – iskolatörténeti kiállítás megnyitóján. fotó: dho

Karlné Purczeld Erika, intézményvezető a kiállítást megnyitó beszédében kiemelte, hogy az iskola több lehetőséget ragad meg arra, hogy megünnepelje 115 éves múltját. Ennek egyik fontos eleme az iskolatörténeti tárlat. Az 1906-os indulástól idézik meg ezzel az iskola múltját: az egytantermes iskolától a modern oktatást szolgáló, mai intézményig. A látogatók bepillanthatnak a kiállítson keresztül abba, hogyan, milyen eszközökkel tanultak eleink, vagy milyen tárgyak kaptak helyet például a tanári szobákban. A fényképek megmutatják a régi diákokat, tanárokat, de a közelmúlt eseményeit is. Az intézményvezető emlékplaketteket adott át egykori iskolaigazgatóknak, kollégáknak – azoknak, akik munkája elévülhetetlen az iskola életében. A plaketteket Nyári A. Ildikó tervezte.

A beszédek között az iskola diákjai adtak műsort, bemutatva azt a szellemiséget, amelyet ma kapnak tanáraiktól.

Az iskolatörténeti tárlat 2022. április 16-ig várja első körben a látogatókat a Laffert Kúrában, az intézmény nyitvatartási idejében. Nyáron a kiállítást újra látogathatóvá teszik!

(dho)