A Rákóczi suli is csatlakozott a polgári engedetlenséghez

//Tóth Gábor
kép: Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tantestület demonstrációban részt vevő tagjai
Egyre több iskola csatlakozik a sztrájkjog melletti kiállást megtestesítő polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Reggel a Dunaharaszti Kőrösi Iskola megmozdulásáról írtunk.

A Kőrösi suli tanárainak egy része közleményben állt ki a pedagógus társadalom követelései mellett. Erről közleményben tájékoztatták szerkesztőségünket, amelyet az alábbi cikkben olvashat el.

A Dunaharaszti Kőrösi suli is csatlakozott a polgári engedetlenséghez

Délelőtt a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárai is közleményt juttattak el a dunaharasztionline.hu oldalhoz, ezt alább, szó szerint idézzük.

„NYILATKOZAT

A múlt heti szolidaritási megmozdulásunk után a következő fokozatra lépett a tiltakozásunk.

Alulírottak, a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárai, -28 fő-  2022. február 23-án, 8 óra és14 óra között polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink és szüleik ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

Polgári engedetlenségünkkel szeretnénk valós problémákra is felhívni a figyelmet: olyan változásokért küzdünk, amelyek fókuszában a ránk bízott gyermekek vannak, olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában a gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára az elviselhető munkaterhelést és munkakörülményeket. Olyan munkabért szeretnénk, amely nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk.

Az akcióban egyéb okok miatt részt nem vesz ugyan, de támogat minket 8 pedagógus kollégánk.

Köszönjük a mellettünk kiálló szülők szolidaritását. 

A SZTRÁJK ALAPJOG!

 Budapest, 2022. február 23.”

A közlemény mellett kiálló oktatók mindannyian nevüket vállalva álltak a kezdeményezés mellé. A kezdeményezéshez, ahogy nagy képünk látszik, szülők is csatlakoztak.