Biztosítottak az iskolákban a higiéniai feltételek – közölte a tankerületi központ

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Minden iskolai programot, ünnepséget és egyéb rendezvényt töröltek az iskolákban, derül ki a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ szerkesztőségünknek küldött tájékoztatójából.

A napokban tettünk fel írásban kérdéseket a Dunaharaszti oktatási intézményeit is irányító szervezetnek, melyben afelől érdeklődtünk, hogy miként sikerül megfelelni az új koronavírus megjelenése miatti fokozott higiéniai elvárásoknak az iskolákban, és hogyan tudják felkészíteni a gyerekeket a sajtóban rájuk zúduló információ mennyiségre. Azt is tudakoltuk, hogy miként befolyásolják az elmúlt napok eseményei az oktatási intézmények programjait. Alább változtatás nélkül közöljük a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ válaszát:

„A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ intézkedett a megfelelő fertőtlenítő szerek beszerzéséről, amelyek köznevelési intézményeink valamennyi osztályban megtalálhatók, így biztosítottak az intézményekben a higiéniai feltételek. Felkértük az intézményvezetőket, hogy osztályfőnöki óra, természetismeret vagy biológia óra keretében ismertessék a tanulókkal a helyes kézmosás technikáját. Úgy gondoljuk, hogy ha a tanárok és a diákok jobban megismerik a betegség természetét, a megelőzés lehetőségeit és a tennivalókat, akkor a tévhiteket el lehet oszlatni, és a tanulók, tanárok nem válnak szorongóvá.

A koronavírussal összefüggésben meghozott intézkedések következtében jelenleg minden iskolai programot, ünnepséget, tábort, erdei iskolát, Várkert Bazár projekt keretében megvalósuló kiállítás-látogatást, külföldi utazást, – beleértve ebbe a Határtalanul! programot, az ERASMUS és ERASMUS+ programot, a külföldi nyelvtanfolyamot, valamint a testvériskolai látogatásokat is –, lemondanak az intézmények a tanulók, a pedagógusok és családjaik biztonsága érdekében. A jelen jelzés különösen vonatkozik a várhatóan a hét végén megrendezésre kerülő március 15-i Nemzeti Ünneppel kapcsolatos megemlékezésekre. A Lázár Ervin Program (továbbiakban: Program) keretében szervezett valamennyi esemény határozatlan ideig felfüggesztésre kerül.

Amennyiben bármelyik köznevelési intézményből azt a tájékoztatást kapja a Tankerületi Központ, hogy akár tanuló, akár valamelyik munkatárs a koronavírusra utaló tünetet tapasztal, felvesszük az illetékes hatóságokkal a kapcsolatot, és a további teendőkről az érvényes eljárási rend szerint döntünk. Azoktól, akik olyan területen jártak, amelyek a járvány által érintettek, azt kértük, hogy 2 hétig maradjanak otthon a biztonság kedvéért. Az influenzával kapcsolatban elmondható, hogy jelenleg nincs arról tudomásunk, hogy bármelyik intézményben fennakadásokat okozott volna ez a szezonális betegség. Az influenzajárvány évről évre megjelenik az intézményekben, ami rendszerint nem hátráltatja a szakmai munkát.”