Szerkesztőségi üzenet

//Berényi Attila
A lenti szöveg videó változatát a nagyképre kattintva érheti el.

Kedves Olvasó!

Már túl vagyunk a kampány hangos időszakán, minden visszatér a normális kerékvágásba. Így itt az ideje, hogy reagáljunk az elmúlt hetek történéseire. Ez a rövid videó kivételesen nem hír jellegű, hanem inkább személyes, hiszen engem és a dho-t, azon keresztül Tóth Gábor kollégámat, valamint a lapot tulajdonló cégünket is több alkalommal ért éles támadás az egyik jelölttől. A kampány alatt szándékosan nem reagáltunk erre nagyon határozottan, mivel nem szerettük volna befolyásolni a választókat ezzel.

Tóth Péter már évek óta támadja a dunaharasztionline.hu oldalt. Sohasem volt célunk, hogy mindenkinek elnyerje a tetszését az, amit csinálunk, nem is lenne jó. Tóth Pétert a hírportálunkhoz csatolt facebook felületről 2022. szeptember 19-én tiltottuk ki, mivel trágár volt, tiszteletlen a többi olvasóval és kommentjeiben képtelen volt megszabadulni a kényszerképzeteitől. A portált persze a továbbiakban is akadálytalanul olvashatja még most is.

Tóth Péter a mostani önkormányzati választáson polgármesterjelöltként szerepelt. Azonban a kampányban többször túllépte azt a határt, amely a véleményt elválasztja a hamis tényközléstől. Valótlan állításokkal, csúsztatásokkal, igaztalan kijelentésekkel próbálta meggyőzni a választót azaz Önt, egyértelműen rosszhiszeműen. Ez alkalmas lapunk jó hírnévhez való jogának csorbítására is. Ettől a fajta tevékenységtől egyébként a Helyi Választási Bizottság határozatban tiltotta el, ezt nem sikerült megfellebbeznie a bukott jelöltnek, így a döntés jogerős és hatályos. Ám ennek a legkevésbé sem tett eleget.

Vélt igazát Tóth Péter kuszán, saját maga által kreált kijelentéseivel igyekezett és igyekszik most is alátámasztani, valamilyen zavaros álomvilág szemszögéből. Általános, de nagy igazság, hogy nem jó valami, vagy valaki ellen kampányolni, érdemes inkább valamiért, vagy valakiért. A kampány alatt semmit sem tudtunk meg Tóth Péter terveiről, arról, hogy milyen várost szeretne. Ezzel szemben kifejtette a regnáló városvezetéssel és velünk szemben táplált ellenszenvét, és ehhez kényszeresen igyekezett valami alapot, vagy bizonyítékokat kreálni.

Hiszek abban, hogy a kimondott, leírt szónak ereje van, és azért felelősséget kell vállalni. Ennek a felelősségvállalásnak most jött el az ideje. Én és a cégünk megtettük a szükséges jogi lépéseket, hogy Tóth Péternek az igazságszolgáltatás elé kelljen állnia. És ezzel nem vagyunk egyedül.

Fontosnak tartjuk azt ugyanis, hogy tudatosuljon benne és mindenkiben: van egy határ, amelyet nem lehet átlépni. Nem mentség a habzó szájjal az internet világába beleordított rosszindulatú butaságokra a politikai karrier, a hatalom vágya, nem mentség az ehhez szükséges tudás, tehetség bántó hiánya, nem mentség, a város, az itt élő emberek nem ismerete. Nem mentség az, hogy ezt országosan lehet csinálni. Itt, Dunaharasztin ennek soha, sem volt hagyománya.

És íme néhány konkrét válasz Tóth Péter bukott polgármesterjelölt ránk tett, hamis kijelentéseire:

Tóth Péter hangsúlyozottan ingyen szeretett volna felületet a dho-n, igyekezett olcsón megúszni a kampányt. Ám a rendszer nem így működik. Cégünk a törvényi előírásoknak megfelelően az Állami Számvevőszék felé leadta a kampány idejére vonatkozó árlistáját. Ezt saját oldalunkon is nyilvánosságra hoztuk. Ebből szabadon bárki válogathatott, Ő is. Ez az úgynevezett politikai hirdetés kategória. Politikai reklámot, amely ingyenes, senkinek sem bocsátottunk a rendelkezésére. A dho egy üzleti vállalkozás része, bár önként vállalt közszolgálati munkát is végzünk. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy beszámoltunk az összes kampányeseményről a városban, amelyre hívtak, vagy értesültünk róla, jelöltre, pártra tekintet nélkül. Tóth Péter semmilyen formában nem kereste meg lapunkat, hogy használná a rendelkezésre álló felületeket. Egy alkalommal interjút is próbáltunk vele készíteni, ám azt a beszélgetés közben letiltotta. És bár ezt nem lett volna kötelességünk figyelembe venni, nem közöltük az ott elhangozttakat.

Tóth Péter kampánytevékenysége csupán az volt, hogy aláírást gyűjtött a piacon, több alkalommal. Erről hírt is adtunk. Péter azonban az internetes gyalázkodáson kívül nem csinált semmit. Leszámítva talán, hogy kiállt az út szélére és a saját plakátját lengetve üvöltözött. Nem éreztük úgy, hogy ezt a belőlünk szekunder szégyent kiváltó eseményt közvetíteni kellett volna olvasóink felé. Polgármesterjelöltként sem Tóth Péter, sem pedig dr. Szalay László nem fejtette ki terveit a dho felületén. Ez a saját döntésük volt. A dho-n patikamérlegen mértük ki, hogy mindenkiről egyformán tudósítsunk. Fontos azt is tudni, hogy az érvényben lévő szabályok szerint az önkormányzat és a hivatalban lévő polgármester tevékenysége nem tartozik a kampány hatáskörébe. Mivel nekünk vállalt alapfeladatunk a város életéről beszámolni, és Önnek értesülnie is kell az itt történő eseményekről, így tudósítottunk több ilyen történésről.

Lényeges tudni azt is, hogy a dho továbbra is független, és ez a helyzete nem is sérült. Egy olyan cég tulajdonában áll, amely kommunikációs szakemberekből áll. Természeten az itt dolgozóknak is van véleménye, hiszen mi is szavaztunk. A társaságunknak nem csupán ez az egy tevékenysége létezik. És bár Tóth Péternek ez elképzelhetetlen, de tudunk úgy dolgozni, hiszen ez a hivatásunk, hogy elválasszuk a saját nézőpontunkat az olvasó elé tárttól.

Kampányolni sokféleképpen lehet, de egyáltalán nem biztos, hogy szabad is. Az, hogy a mocskolódó, cél nélküli kommunikáció mennyire eredményes, tökéletesen bemutatta, a választás végeredménye. A most következő jogi eljárások pedig azt mutatják majd be, hogy ennek mi a következménye. Bár Tóth Péter ezzel a kampánnyal valószínűleg túl van élete nagy eseményén, és eltűnik a jótékony feledés homályában, de az a fajta közbeszéd, amit ő képviselt, nyomot hagyott. Hamarosan kiderül milyet.

(dho)