Még két hónapon át nem működnek a jelzőlámpák Dunaharaszti forgalmas kereszteződésében

//Tóth Gábor
dh-keresztezodes_lampa_fo-ut_javitas_dho_20210211

A Fő út és a Dózsa György út kereszteződése Dunaharasztin, működő jelzőlámpák nélkül. fotó: dho

Hétvégén szinte szó szerint megsemmisült az a berendezés, amely Dunaharasztin a Fő út és a Dózsa György út kereszteződésének jelzőlámpáit vezérli. Sokáig tart, mire beszerelik az újat. De lámpacsere is lesz!

UPDATE: Az Önkormányzat cikkünk megjelenése után egyeztetett a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel. Ennek során két hétre húzták le a munkálatok tervezett idejét. További részletek itt.

Vasárnapra (2021.02.07.) virradó éjszaka rohant bele egy autós Dunaharaszti egyik legforgalmasabb kereszteződésébe, kidöntött egy akácfát és tőből csapta ki a forgalomirányító berendezést. Az ütközés erejét jól jellemzi, hogy egy lakóház fala állította meg az autót, az épület ablak alatti része el is mozdult. A balesetről itt írtunk korábban, és megnézheti a katasztrófavédelem helyszínen készült képeit is.

Azóta a Fő út és a Dózsa György út kereszteződésében a forgalmat szabályozó lámpák nem működnek. Így gyakran alakul ki torlódás, hiszen a Fő út a Dunaharasztin keresztül a főváros felé tartó forgalmat is vezeti, nagyon sokan használják.

Az út kezelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerkesztőségünknek küldött tájékoztatása szerint a balesetben megsérült vezérlődoboz helyett teljesen új berendezést kell beszerezni. Csak a gépcsere 4 millió forintba (!) kerül. Pécsi Norbert Sándor, kommunikációs osztályvezető úgy tájékoztatott, hogy várhatóan 2 hónap szükséges a helyreállításhoz. Ám a szakemberek kihasználják a lehetőséget, és a forgalomirányító lámpákat LED kivitelűekre cserélik, amelyeknek sokkal jobb a láthatóságuk.

A munka végeztéig arra kérnek minden közlekedőt, hogy ezt az útszakaszt fokozott óvatossággal, a KRESZ szabályainak betartásával használják.

(dho)