Újabban végrehajtónak adják ki magukat a trükkős csalók

//Berényi Attila
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Újabban végrehajtónak adják ki magukat a trükkős csalók
Egyre kreatívabb módszerekkel állnak elő a bűnözők, hogy áldozataikat átverve pénzt csaljanak ki. Lebukott két unokázós csaló és újfajta módszerrel is előálltak az elkövetők.

Két, úgynevezett unokázós csaló kezén kattant a bilincs. A police.hu közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitányságán tett feljelentést egy idős hölgy, akit 2021. január 3-án hívott fel egy ismeretlen férfi és magát rendőrnek kiadva elmondta, hogy a feljelentő lánya balesetet okozott és az okozott kárt meg kell térítenie. A sértett a csaló férfinak 600 ezer forint értékű ékszert, valutát és 1,2 millió forintot adott át. Persze a meséből egy szó sem volt igaz. A BRFK Vagyonvédelmi Osztály unokázós bűncselekmények felderítésére létrehozott nyomozócsoport azonosította a pénzt átvevő 23 éves J. Csabát és társát, a 22 éves J. Barbarát is, és el is kapták őket. Az elfogásukról készült videót itt nézheti meg.

Közben egy másik módszerre is felhívja a figyelmet a rendőrség. Gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek adják ki magukat és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (villanyóra, vízóra, gázóra leolvasás, túlfizetés …stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt, illetve pénz átutalását kérni, áll a rendőrség szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményében.

Most új sztorival álltak elő a csalók: végrehajtói iroda nevében keresik fel telefonon a kiszemelt áldozatot, és nagy összegű tartozás végrehajtását helyezik kilátásba, ha nem utal nekik azonnal pénzt. Ha ilyennel találkozik, azonnal bontsa a vonalat és értesítse a rendőrséget! Amennyiben családtagra hivatkozással keresik meg, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az érintett hozzátartozóval. Soha ne adjon át pénzt vagy más értéket, ne utaljon pénzösszeget idegenek számára!

Rendőrségi tájékoztató. forrás: ELBIR
(police.hu)