Konténerből, ideiglenes bódéból nem lehet idén pirotechnikai terméket venni

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / etonastenka
Szigorúbb szabályok érvényesek az idei szilveszteri tűzijáték használatra, de az árusításra is. A vonatkozó rendeletekről kérdeztük a rendőrséget, ugyanis az utóbbi pár napban Dunaharasztira vonatkozó tűzijáték árusításról szóló hirdetések jelentek meg a közösségi felületeken.

Az már korábban kiderült, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet (587/2020. (XII. 16.) értelmezése után, hogy közterületeken nem lehet majd 2020. december 28-án 18 óra és 2021. január 1-én reggel 6 óra között a tűzijátékokat használni. Erről itt írtunk korábban.

Ám például a hipermarketek parkolói magán, vagy cégtulajdonban vannak. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya szerkesztőségünknek küldött tájékoztatása szerint azonban:

A közforgalom, közhasználat számára igénybe vehető magánterület közterületnek minősül, ennek értelmében oda a fent említett kormányrendelet hatálya kiterjed.

Azaz az ilyen parkolókban sem lehet a rendőrség szerint durrogtatni szilveszter idején. Maradnak tehát erre a kertek, udvarok, teraszok.

Nem csak a tűzijáték használat, hanem a vásárlás sem lesz egyszerű most év végén. Csupán az egyébként is, egész évben bevethető 1-es és  2-es kategóriájú pirotechnikai eszközöket kínálhatják a kereskedők, ám csak online, vagy ezen termékekkel foglalkozó üzletben. A rendőrség szerkesztőségünknek küldött tájékoztatása szerint:

A pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 280. számában 2020. december 16-án hirdették ki, amely 2020. december 17. napjától hatályos. Az ideiglenes tárolóhelyekről, konténerekből történő év végi forgalmazás nem végezhető. A rendelet betartását a rendőrhatóság ellenőrzi.

Ám a napokban a közösségi oldalakon, például több dunaharaszti csoportban is jelent meg magánszemélyek hirdetése, amelyben bár megváltozott módon, de árusítást hirdettek az egyik itt található áruház parkolójában. A kihelyezett bódé előtt a „tűzijáték” feliratú zászló is látható volt, a bejáraton árlistával. Megkerestük a fent említett egyik kereskedőt, aki nem akart nyilatkozni. Úgy tudjuk, azzal igyekeznek megoldani a helyzetet, hogy hivatalosan csak megrendelni lehet az árut a helyszínen, azt ott nem is tárolják, és az érintetteknek házhoz szállítják.

A rendőrség ellenőrzi egyébként a rendelet betartását, a szabályszegők a korábbi közlések szerint 150 ezer forintos bírságra számíthatnak.