Közterületen kizárólag pórázon sétáltatható kutya!

//Tóth Gábor
kutya_setaltatas-szabalyai_freepik_nariart_20200624

Képünk illusztráció, forrás: freepik / nariart

Az elmúlt hétvégén nagy port kavart a Bezerédi Lakópark facebook csoportban, hogy egy póráz nélkül sétáltatott kutya széttépett egy cicát. Megkérdeztük a Városi Rendészeti iroda álláspontját.

A történet szerint (amelyben szándékosan nem közlünk neveket) egy póráz nélküli nagytestű kutya, aki mellett ott volt a gazdája, egy macskát tépett meg. A történetet megosztó anyuka aggodalmát fejezte ki, hogy akár egy gyermek is megrémiszthette volna az ebet, és akkor ő sérül.

A kutya gazdája hosszú posztban válaszolt. E szerint 8 éve sétáltatja a környéken a kutyáját, pórázon. Szavaiból kiderült, hogy most e nélkül volt vele az eb, bár „póráztávolságon belül”. Azt írta, hogy a macska támadt a kutyának, aki ettől megrémült és védekezett. Az eset után a cicát elvitte állatorvoshoz – saját költségen –, de már nem tudtak segíteni rajta, és annak gazdájával is felvette a kapcsolatot, felajánlva a segítségét.

Az esetet ismertettük Mátyás Józseffel, a Dunaharaszti Rendészeti Iroda vezetőjével, kikérve véleményét. Alább változtatás nélkül közöljük az általa leírtakat:

„A törvény egyértelmű: kutyát póráz nélkül belterület közterületén sétáltatni tilos!

Ez azt is magában foglalja, hogy a póráz hosszúságát úgy kell megválasztani, hogy az állat ne tudjon a gazda felügyelete alól kitörni. A gazdának bírnia kell azzal a képességgel, hogy az általa felügyelt eb se emberen, se más állaton sérülést ne okozhasson. Aki úgy dönt, hogy állatot tart, annak kötelessége és főleg felelőssége a törvények maradéktalan betartása. Sajnos az utóbbi időben naponta kapunk bejelentéseket a szabálytalan kutyatartásról.

Értékelem a gesztust, amit tett a cicával, DE nem mentesíti a kutyája (és a gazda) tette alól. Csak egy költői feltevés: mi van akkor, ha egy gyerek pórázon sétáltatja a kedvenc csivaváját, és a póráz nélküli kutya rátámad, majd a gyereket is összeharapdálja. A tulaj majd azzal fog mentegetőzni, hogy bocsi, de a gyereket bevittem a kórházba? Ez nem így működik. Minden kutyásnak tudomásul kell vennie, hogy bár városunkban egyre több a kedvtelésből tartott eb, de a törvények betartása mindenkire kötelező érvényű!!!

Tekintve, hogy jelen esetben a kutya sérülést (amely a másik állat elpusztulását eredményezte) okozott, így a kutyatartó a Ptk vonatkozó rendelkezése értelmében: az állattartás körében okozott kárért (Ptk. 6:562.§) az állattartó felel, kivéve, ha bizonyítja, hogy az állat tartásával kapcsolatban felróhatóság nem terheli. Ezen felül még ott van a Szabálysértési törvény vonatkozó passzusa is. Egyszóval kár mentegetőznie, be kell tartani a szabályokat.”