Megfontolandó jótanácsok a katasztrófavédőktől Szilveszterre

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: Pixabay / meineresterampe
Megkezdték az ünnepre szánt pirotechnikai eszközök árusítását. Az emberek jó része nem kedveli ezeket a robbanó eszközöket, sokan vannak viszont, akiknek ez jelenti az év lezárásának és az új év indításának ünnepét. Fontos tudnia, hogy a pirotechnikai eszközök használata rendkívül balesetveszélyes! Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság hasznos tanácsokkal szolgál, ezeket be kell tartani!
 1. Ne vásároljon tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolhat vele.
 2. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a 664 árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhat minőségi tűzijátékokat.
 3. Petárdát sehol se keressen, ezeket árusítani és használni is tilos.
 4. A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegye a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt aktiválódhatnak. Olyan helyre zárja el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény vagy sugárzó hő.
 5. Ne felejtse az autóban a tűzijátékokat. Kelenföldön azért égett ki teljesen egy kocsi a napokban, mert az autóban hagyott tűzijátékok idő előtt működésbe léptek.
 6. Csak úgy mozgassa, vagy szállítsa ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
 7. Ne tegye olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek.
 8. Ne tegye olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak. Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használja fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.
 9. Ne tárolja a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.
 10. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad. A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.
 11. Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova kell helyezni, hol gyújtsa meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassa el ezt és tartsa be a védőtávot.
 12. Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó, ne irányítsa emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre.
 13. A legjobban akkor jár el, ha úgy teszi le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
 14. Erős szélben ne használja fel őket.
 15. Ne tűzijátékozzon, ha alkoholt ivott.
 16. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsa. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsa kézből.
 17. Rakétát ne indítsa fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
 18. A telepeket sík talajra helyezze.
 19. Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobja azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.
 20. Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítson el semmilyen tűzijátékot. Menjen le az utcára és a házaktól távolabb működtesse őket.
 21. Ne feledkezzen meg a házi kedvencekről. Figyeljen rájuk. Tavaly egy kutya annyira megijedt, hogy a tűzoltóbúvároknak a péceli Csúnya-tó jegéről kellett lementeniük. Volt olyan is, hogy egy ház és a mellette álló garázs közé szorult a kutyus. A tűzoltóknak kellett megbontaniuk az épületet, hogy ki tudják szabadítani a rémült állatot.

A tűzijátékokat KIZÁRÓLAG december 31-én 18 órától január 1. reggel 6 óráig lehet használni!

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan 2000 tűzoltó van készenlétben ötszáz tűzoltóautóval. Ha tűz keletkezik, próbálja a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

(via: katasztrofavedelem.hu)