„Isten veled hazánk!” – január 19. a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja

//Tóth Gábor
svabok-kitelepitese_fortepan_bauer-sandor-adomanyozo_20210119

Svábok kitelepítése, 1946. január, Békásmegyer, fotó: Fortepan / Bauer Sándor

1946. január 19-én, Budaörsön kezdődött el a svábok kitelepítése. Erre emlékszünk minden évben, ezen a napon.

Közvetlenül a második világháború lezárását követően, a kollektív bűnösség elve alapján Magyarország területéről 1946. január 19. és 1948. június 30. között megközelítőleg 200-220 ezer német nemzetiségű embert telepítettek ki, áll az Országgyűlési könyvtár emlékeztetőjében. 2012-ben döntött úgy a magyar Parlament, hogy minden év január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja.

A kitelepítésről szóló magyar döntés mögött több ok állt.

„Egyrészt ezáltal megnyílt Magyarország számára a lehetőség, hogy a nemzeti homogenizációs programját realizálhassa.[5] Másrészt a magyarországi németség kollektív bűnösség elve alapján történő megbüntetése összefüggésben állt a földkérdéssel. Az 1945 márciusában kihirdetett földreform a szegényparaszti-agrárproletár réteg földhöz juttatását és letelepítését részben a magyarországi németek kezén lévő birtok-, ingatlan- és ingóságállomány igénybevételével valósította meg. Harmadrészt komoly fejtörést okozott a Felvidékről elűzött, illetve Délvidékről idemenekült magyarok elhelyezése.” – írja az Országgyűlési könyvtár honlapja.

A kitelepítés első szakasza a Budapest környéki falvak német nemzetiségű lakóit érintette, majd a Dunántúl és a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl következett. Egy-egy község kitelepítése néhány nap alatt történt meg.

Az 1946-ban történteket a Magyar Demokrata filmje idézi fel a dunabogdányi kitelepítések emlékezetén keresztül.

A Dunaharasztin élő sváb családok mind a mai napig fájdalmas emlékként őrzik ezt az időszakot. Még annak ellenére is, hogy az akkori faluból viszonylag kevés embert vittek el. Úgy tudni, hogy 30 embert telepítettek ki Dunaharasztiról, a szomszédos sokkal kisebb Taksonyból közben legalább 800 főt. A legendák szerint Dunaharaszti akkori jegyzője utólag meghamisította az 1941-es népszámlálás adatait, így megmente sok német nemzetiségűt. Más visszaemlékezések szerint az érintetteket korábban elvitték Harasztiról.

Városunkban 2024.01.20.-án (szombaton) tart megemlékezést a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Dunaharaszti megemlékezés a magyarországi németek elhurcolásáról

(Országgyűlési Könyvtár, dho)