Nepomuki Szent János napja van

//Tóth Gábor
nepomuki-szt-janos_dho_20220516

Nepomuki Szent János szobra Dunaharasztin. fotó: dho

Nepomuki Szent János cseh pap, egyházjogász, keresztény vértanú, Csehország és Dunaharaszti, valamint a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon.

Története szerint Nepomuki János valamikor 1340 körül született Pomuk városában (ma Nepomuk). IV. Vencel királlyal került összetűzésbe. Mint a prágai érsek általános helynöke egy politikai lépéssel megakadályozta, hogy az uralkodó a saját emberét ültesse egy új püspökség élére. Állítólag a király haragját az is kiváltotta, hogy Nepomuki János, mint a királyné gyóntatója nem árulta el a féltékeny koronás férjnek, hogy a nemes asszony mit gyónt meg neki. 1393-ban Jánost elfogatta a király, megkínoztatta, végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. János holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette örök nyugalomra. Vértanúságának a híre hamar elterjedt, de szentté avatására csak évszázadokkal később került sor, emlékeztet a Vikipédia.

Az tény, hogy Nepomuki Szent Jánosnak Dunaharasztin hamarabb volt szobra, mint Csehországban. A felújított alkotás a Szent István király templom kertjében ma is megtekinthető.

Nepomuki Szent János amellett, hogy a folyók, a hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje, Dunaharasztié is. Ünnepén kis lámpásokat úsztatnak a vízen, Harasztin pedig a Szent szobra csónakba száll. Dunaharaszti, 2022. május 22. fotó: Tóth Gábor / dho

A térség svábságának életében fontos szerepet tölt be a szent, nagy tiszteletnek örvend. Most hétvégén Nepomuki Szent János ünnepét tartják meg.

Időpont: 2023.05.21.

  • 18.00 – Német nyelvű Szentmise a Szent István király templomban
  • 19.00 – Megemlékezés a betelepülés emlékműnél
  • 19.30 – körmenet a Duna partjára
  • 20.00 – Szent János litánia és gyertyaúsztatás a Sport-szigeten
(wikipédia, dho)