Haraszti fiatalokat tüntetett ki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

//Berényi Attila
Knapp Dorottya Olimpia (b), Kreisz Dóra (k), Sztaskó Kira (j). képek: Bölcskey Miklós / a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata engedélyével
Idén huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Magyarországi Német Önkormányzatok Napját. Ez hivatalosan minden év januárjának második hétvégéjén van. Ám a koronavírus járvány miatt egy év teljes kihagyás után 2022. június 18-án rendezték meg az esemény a Budapest Kongresszusi Központban. Itt mások mellett 3 Dunaharaszti kötődésű fiatal is elismerést vehetett át.

A rendezvényen évről-évre átadják a Koch Valéria-díjat. Az elismeréssel középiskolás és a felsőoktatásban tanuló fiatalok tevékenységét díjazzák. Azok kaphatják meg, akik sokoldalú tevékenységükkel ápolják a nemzetiségükhöz kötődő hagyományokat, értékeket.

Ebben az évben három, dunaharaszti fiatal is megkapta a díjat.

fotó: Bölcskey Miklós / a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata engedélyével

Knapp Dorottya Olimpia már kisgyermekkora óta vesz részt  különböző német nemzetiségi kulturális rendezvényeken – fellépő kulturális csoport tagjaként, társszervezőként vagy előadóként. A „Lustige Herzen” táncosaként, illetve a „Lustige Musikanten” zenekar harmonikásaként tevékeny tagja a közösségnek, gyakran számol be élményeiről a Neue Zeitungban vagy a Haraster Zeitungban. Dorottya német nemzetiségi pedagógus szeretne lenni, és ezzel párhuzamosan magyarországi német néptáncpedagógus-képzésen venne részt. A Dunaharaszti Svábok Egyesületének tagja.

Sztaskó Kira Délegyházán él, de szülővárosának Dunaharasztit tekinti, ahol felnőtt, áll az MNOÖ ismertetőjében. Először a gyermektánccsoport tagja lett, majd fokozatosan bekapcsolódott a különböző hagyományápoló iskolai programokba. Kira szenvedélyesen szereti a művészetet. Részletesen kutatta fel családtörténetét. 2016 óta tagja a Fiatal Haraszti Svábok Egyesülete néptánccsoportjának. Kira művészetet szeretne tanulni, és művészi képességeit a magyarországi német népcsoport szolgálatába állítani.

Kreisz Dóra Dunaharasztiból származik, 2021 januárjában diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán germanisztika alapszakon, német mint kisebbségi nyelv szakirányon. Szakdolgozatát a dunaharaszti Nepomuki Szent János-kultusznak szentelte, a Szent János-tisztelet különböző megnyilvánulásairól írt. Kreisz Dóra jelenleg az Andrássy Egyetemen tanul nemzetközi kapcsolatokat. Szintén a Fiatal Haraszti Svábok Egyesületének tagja. Részt vesz kiállításokon, német nyelvű szentmiséken, segít ifjúsági táborokban, különféle rendezvények szervezésében és lebonyolításában. Rendszeresen tudósít a Neue Zeitungnak és a Haraster Zeitungnak. A későbbiekben a dunaharaszti német önkormányzat tagja szeretne lenni.

A díjátadó gála további haraszti eleme volt, hogy a szünetben a Haraster Dorfmusik szórakoztatta a közönséget, amibe a fellépő taksonyi gyermektánccsoport is bekapcsolódott.

(Zentrum.hu, Verein Junger Haraster Schwaben, MNOÖ)