Tudta? Az USA légvédeleme megfigyeli a Mikulást!

//Berényi Attila
forrás: beépített manó (olvasónk küldte)
Ez nem vicc, tényleg így van. A NORAD, azaz az egész észak-amerikai légtér védelméért felelős katonai szuperszervezet főhadiszállása óriási stábot tart fenn ebben az időszakban, hogy mindig, mindenki értesüljön róla, merre jár a Mikulás. CIKKÜNK VÉGÉN A HARASZTI ÚTVONAL!

Persze az USA ezt december 24-én teszi meg, mert a nagyszakállú ott, akkor teljesít szolgálatot. De a jó öreg megfigyelésének a hidegháború idejére visszanyúló hagyománya, és legendája van.

Történt egyszer – egészen pontosan 1955 karácsonyán – hogy a légvédelem akkori központjában (ez Colorado Springsben van, és akkor CONAD volt a neve), megcsörrent a telefon.

Képzelje csak el, a szovjet-amerikai szembenállás legsötétebb korszakában járunk. A két fél atomfegyverek garmadáját szegezi a másik felé. Érthető, hogy Harry Shoup ezredest a frász törte ki, hiszen ügyeletesként ő felelt a radarállomások vészjelzéseiért, és ha őt hívták, akkor feltehetően baj volt.

Egy megszeppent hangú kisfiú (egyes variációk szerint kislány) volt a vonal végén, aki megkérdezte, hogy a Mikulással beszél-e? A feszült ezredes ordítva kérdezett vissza, hogy ugyan mégis kivel beszél? A válasz elhaló gyereksírás volt, majd a gyermek megszólalt:

Ha a Mikulás bácsi túl elfoglalt, akkor a segítő manói közül is jó lesz valaki!

A szigorú katona azonnal megenyhült, és azt mondta:

Valóban nem tud a telefonhoz jönni a Mikulás, de majd időben megérkezik az ajándékokkal!

És hogyan jutott a kisfiú a telefonszámhoz? Nos, a Sears áruházlánc egyik karácsonyi hirdetéséből indult ki a dolog, amibe egyszerűen nyomdahiba csúszott, és a CONAD számát nyomtatták ki a bármikor hívható Sears-Mikulás telefonszámaként.

Nos, lehet, hogy a fentiek csak egy legenda részét képezik, amelyről az index is írt pár éve. A történtekről az amerikai légvédelem archívumot is fenntart, ahol még az eredeti, hibás hirdetést is megtalálja.

Ám az biztos, hogy ezzel kezdődött az amerikai légvédelem hagyományos karácsonyi attrakciója, a NORAD Tracks Santa, amikor december 24-én egész nap hívhatják a katonaságot a gyerekek a kérdéssel, hogy éppen hol jár a Télapó az ajándékokkal?

Ha valaki szeretné megnézni a katonai, Mikulás figyelő szolgálat hivatalos oldalát, akkor azt itt találja meg. Persze élő közvetítés szent este van, de most is jó kis tartalmak találhatóak rajta. Karácsonykor pedig 1500 önkéntes fogadja a gyerekek hívásait, és valóban katonai irányítás alatt dolgoznak.

Dunaharasztin azonban már vasárnap (2020.12.06.) itt lesz a Mikulás. Méghozzá egy hintón vonul végig a városon.

  • Knézich utcai játszótér – 15:30
  • Pillangó lakópark – 15:50
  • DMTK pálya – 16.10
  • Baktay tér – 16:30
  • Domb utca – Csengeri utca sarok – 16:50
  • Kalózhajós játszótér – 17:10
  • Petőfi-szobor – 17:30

A pontos útvonalat ide kattintva éri el!

(index, NORAD, Kerekes Gabriella / Facebook)