Március 15-e, nemzeti ünnep van!

//Tóth Gábor
Ezen a napon az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált.

A bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar ifjakra is. 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és a legenda szerint Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.

Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára.

Ma van a magyar sajtó napja is.

Mint ismeretes a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében a legtöbb március 15-i megemlékezést törölték. Dunaharasztin is elmaradt az ünnepség. Itt viszont megtekintheti Pánczél Károly, térségünk országgyűlési képviselőjének (Fidesz-KDNP) ünnepi videóüzenetét.

 

(rfmlib.hu – wiki)