Citromos szelet

//Gál Tímea
Citromos szelet, fotó: Gál Tímea
Ezekben a napokban, így vagy úgy, de mindenki igyekszik előre gondolkodni. És nagy kincs lehet egy-egy olyan recept, ami talán a spájzban megbújó készletből simán összedobható, és nem utolsó sorban finom.


Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 tojás
  • 140 g zsír
  • 6 g sütőpor
  • 140 g porcukor
  • 400 g liszt
  • 2 dl tejföl

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 250 g vaj
  • 150 g cukor

Továbbá:

  • 4-5 evőkanál baracklekvár

Elkészítés

Egy nagy tálban a tészta hozzávalóiból, könnyen nyújtható, rugalmas tésztát gyúrunk. Ezt aztán 4 egyenlő részre osztjuk. Először, egy lemez tepsiben 2 darab 25×39 centisre nyújtott lapot sütünk, egymás után. Legyenek világosak, nagyjából 10-12 perc alatt meg is vannak, 180°C-on. Ha ez megvan, akkor a maradék két cipóból ugyanilyen lapokat nyújtunk. Ám úgy sütjük ki őket, hogy lekvárral megkenjük az egyiket, rátesszük a másikat, és így mehetnek be sülni!

A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű péppé főzzük. Ez után elrejtjük a krémet a kóstolgatásra vágyó család elől, hogy legyen ideje kihűlni. A főzött krémhez hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, majd jól kihabosítjuk.

Most jön a süti összeállítása. Az alábbi sorrendet kell tartani:

  • sima lap
  • krém fele
  • lekváros lap
  • krém másik fele
  • sima lap

Legvégül azt kéne elérni, hogy egy éjszakát háboríthatatlanul elbújhasson a konyhában. Ez az igazi kihívás! Ha ez sikerült, akkor porcukorral meghintve lehet kínálni!

 

Jó étvágyat!