Jó tanácsok fenyővásárláshoz

//Berényi Attila
Dunaharasztin is több helyütt lehet már most karácsonyfának valót venni. Amikor választ, nem árt néhány praktikus szempontot szem előtt tartani.

Fát vásárolni fényes nappal célszerű, legalábbis a kertésztmérnökök ezt ajánlják. Van, aki otthon a megvásárolt fenyőt egy vödör vízbe állítja, így megszívja magát nedvességgel a fa, és sokkal tovább eltartható. Akinek nincs nagyon meleg a lakásában, az vehet lucfenyőt, az ezüstfenyő igen szép, de nehéz díszíteni, mert nagyon szúrós. A nordmann a fenyőfák királynője, nem hullik, nincs illata, nagyon szépen lehet díszíteni, nem szúr, és sok méretben is kapható, simán kibírja akár vízkeresztig is. Vásárlás után a fát érdemes a szabadban tartani karácsonyig. Hagyható a leszorító hálóban is, így kisebb helyen is elfér, egy nappal a felállítása előtt viszont le kell szedni róla, hogy szépen álljanak az ágai.

A talpba állítás előtt fűrészelje le a fa aljáról a felesleges csonkot: a friss metszlap elősegíti a további vízfelvételt. Ezután is folyamatosan gondoskodjon a víz utánpótlásáról – lehetőség szerint olyan fenyőtalpat válasszunk, amelybe vizet lehet tölteni.

Akkor érdemes a földlabdás mellett dönteni, ha a későbbiekben lesz helye a fának a kertben, vagy valakinek oda tudja ajándékozni. Illata intenzívebb, és nem hullajtja tűlevelét. Célszerű kisebb méretű, 1-1,5 méter magas fenyőt választanunk, ugyanis az ekkora méretű növények szinte biztosan megmaradnak.

Karácsony előtt néhány nappal helyezzük a földlabdás vagy cserepes fát egy hűvös, de fagymentes helyiségbe. A fa tűleveleit még a feldíszítés előtt vízzel permetezze meg. A díszítésnél ne sértse meg a csúcsrügyeket, mert a fa nem fog tovább felfelé növekedni, csak oldalirányban fejlődik. A cserepes fenyőt egy hétnél tovább ne tartsa a lakásban. Néhány naponta locsolja, ellenőrizze, hogy a földje mindig nedves legyen.

 

(alon.hu)