Kávézacc visszagyűjtési rendszert hoznának létre

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Együttműködésbe kezdett a Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely a mindennapi kávézás során keletkező zacc átfogó vizsgálatát és újrahasznosítási útjainak feltárását tűzte ki célul. A projekt első lépéseként hallgatói pályázatot indítottak, amely a Coca-Cola HBC Magyarország vendéglátóipari vevőpartnereinél keletkező kávézacc biztonságos be- és visszagyűjtési rendszerének kidolgozására tesz kísérletet – áll a cég szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel kávézik. Évente 18 ezer tonna kávét fogyasztunk el, amiből több mint 14 000 tonna kávézacc keletkezik. Az értékes anyagokban gazdag zacc döntő többsége jelenleg hulladékká válik, mivel nincs bekapcsolva a körforgásba.

A Coca-Cola HBC Magyarország 2020 óta a Costa Coffee, 2022 eleje óta pedig a Caffè Vergnano kizárólagos forgalmazója. A vállalat több mint 2200 vevőpartnerének értékesít kávét a vendéglátóiparban országszerte. Felelős nagyvállalatként a Coca-Cola HBC Magyarország kiemelt figyelmet fordít a tevékenysége során előállított termékek teljes életciklusára. A cég kutatást végzett vendéglátóipari partnerei körében a zacc felhasználásáról, hogy megismerje a szektor meglátásait és tapasztalatait.

A kávézacc értékesebb anyag annál, mintsem, hogy hulladékként végezze a vevőpartnereknél. Számos olyan összetevő alkotja, amelyek alkalmassá teszik az újrahasznosulásra.  A Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusa együttműködésükben azt vizsgálja, hogy miként adhatunk új életet a mindennapi kávézásaink során keletkezett zaccnak.

A novemberben záruló Zaccmentő hallgatói pályázat célja olyan megvalósítható, valós piaci környezetben helytálló és egyben kreatív megoldások életre hívása, átgondolása, illetve kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a kávézacc visszagyűjtését és a feldolgozás helyszínére történő eljuttatását olyan módon, hogy az alapanyag értékessége ne sérüljön, hasznossága megmaradjon. A pályázatra összesen 27 hallgatói csapat jelentkezett, akiknek november közepéig van arra lehetőségük, hogy kidolgozzák ötleteiket, majd a zsűri elé tárják megoldásaikat.

(Coca-Cola HBC Magyarország)