Kórokozómentes csomagolóanyagokat gyárt egy dunaharaszti kötődésű cég

//Tóth Gábor
A dunaharaszti üzem. fotó: dho
Vírus-és baktériummentes csomagolóanyagokat gyárt a körösladányi Box Print-FSD Packaging Kft. A magyar tulajdonú cég 685 millió forintból hajtotta végre a beruházást. Dunaharasztiban is van gyáregységük.

Fazekas Attila ügyvezető igazgató a kőrösladányi beruházás átadásán az MTI-nek elmondta: uniós pályázaton 548 millió forintot nyertek el, amelyet önerővel és banki hitellel egészítettek ki.

Hozzátette, hogy egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek csomagolását már most is tudják gyártani, és hamarosan megfelelnek a még szigorúbb szabványoknak is, amivel a gyógyszeripar számára is tudnak készíteni termékeket.

A vírus-és baktériummentességet nano-ezüst részecskékkel ellátott lakk-, vagy fóliabevonattal érik el, amelyet speciális géppark segítségével visznek fel a csomagolóanyagok felületére. Az így kezelt csomagolóanyagokra rákerülő vírusok és baktériumok száma 99,99 százalékkal lecsökken.

A lakk funkcionalitását ISO szabványnak megfelelően baktériumfajokkal és a koronavírus-család törzsével szemben sikeresen tesztelték. Fazekas Attila elmondta, hogy koronavírus antigén gyorsteszt dobozból évi 150 millió darabot tudnak gyártani, ezért keresik az exportlehetőséget is, elsősorban Németországba.

A Box Print- FSD Packaging Kft.-t 1998-ban két magyar magánszemély alapította. Jelenleg két telephelyen, Dunaharasztiban és Körösladányban, több mint hatezer négyzetméteren termelnek, Békés megyében a kisebb, Dunaharasztiban a nagyobb márkatermékek csomagolását gyártják kartonból és hullámpapírból, ofszet technológiával.

Tavaly 155 millió terméket gyártottak, árbevételük meghaladta a 2,2 milliárd forintot. Nyolcvanhét munkavállalót foglalkoztatnak, Körösladányban a közeljövőben elképzelhető 15-20 százalékos létszámbővítés.

(MTI)