Fontos változás a földügyletekben!

//Tóth Gábor
erdoszantofold_freepik_vvvita_220106

Képünk illusztráció. forrás: freepik / vvvita

Az év elején több ponton megváltozott a „Földforgalmi törvény”. Így már nem a jegyzőknek kell megküldeni, ha egy szántot vagy erdőt elad vagy bérbe ad a tulajdonos.

A „Földforgalmi törvény” módosítása értelmében ez év elejétől a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekre vonatkozó haszonbérleti, ill. adásvételi szerződéseket a mezőgazdasági igazgatási szerv részére kell küldeni jóváhagyásra, áll a Dunaharaszti Önkormányzat közleményében.

Az ilyen egyezségeket a szakhatóság átvizsgálja, ha rendben van jóváhagyja és megküldi a területileg illetékes jegyzőnek. Utóbbi közli majd, hirdetmény útján az egyezséget a törvényen vagy megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival.

Tehát a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekre vonatkozó haszonbérleti, ill. adásvételi szerződéseket nem a jegyző, hanem a mezőgazdasági igazgatási szerv részére kell megküldeni!

Adásvételi szerződés: Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földügyi Osztály. (1135 Budapest, Lehel út 43-47.)

Haszonbérleti szerződés: Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 10. (2300 Ráckeve, Szent István tér 3.)

A borítékra rá kell írni: „földügyi igazgatási eljáráshoz”!

(dunaharaszti.hu)