Vízkereszt napja van!

//Berényi Attila
Gáspár, Menyhért és Boldizsár. grafika: freepik
Január 6, vízkereszt ünnepe van. Hazánkban leginkább arról ismert ez az ünnep, hogy ilyenkor kell lebontani a karácsonyfát.

Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep. Ez a napkeleti bölcsek, azaz a háromkirályok napja. Ehhez a naphoz kötődik Jézus megkeresztelése a Jordán folyóban és első csodája is (a víz borrá változtatása a Kánai menyegzőn).

A legtöbben ilyenkor bontják le a karácsonyfát, vagy a következő napokban. Dunaharasztin különjáratok viszik el kukák mellé kikészített fenyőket. Erről alábbi cikkünkben olvashat.

A karácsonyfa újrahasznosítható!

A katolikus egyházban a karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától, a karácsonyi idő karácsony előestéjétől a vízkeresztet követő vasárnapig tart, emlékeztet a wikipédia. Vízkereszt a farsang kezdete is egyben.

Máté evangéliuma (Mt 2,1-16) szerint a háromkirályok a betlehemi csillag által vezéreltetve jöttek keletről Judeába, hogy a zsidók újszülött királyának kifejezzék hódolatukat. Először Jeruzsálemben keresték a kis Jézust, majd Heródes király gonosz szándékkal Betlehembe utasította őket; ott meglelték a kisdedet, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. Az evangélium mágusnak nevezi őket, de nevüket nem említi, írja a pénzcentrum. Ők Gáspár, Menyhért és Boldizsár.

Spanyolországban egyébként nem december 24-én, hanem a Három királyok ünnepén (los Reyes Magos) kapnak ajándékot a gyerekek, és ott a legtöbb helyen ez a karácsonyi ünnepkör lefontosabb része. A nagyvárosokban óriási fieszta keretében érkezik meg a Három Király, a legtöbb helyen teveháton. Az eseményt a televíziók is közvetítik. Ebben az évben a járványhelyzetben visszafogotabbak ezek a rendezvények. Tenerifén például rendőrök felvezette cabrio autókkal érkezett meg Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Alább egy videóban megnézheti, milyen egy ilyen ünnep a békeidőben, amikor gyerekek és szülők tömege várja a háromkirályokat!

 

(wikipedia, pénzcentrum, dho)