Újabb ponton adható le Harasztin a használt sütőolaj

//Berényi Attila
etolaj_sul_freepik_eric-rodriguez_20211213

Képünk illusztráció. forrás: freepik / Eric Rodriguez

Ma Magyarországon mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre. Pedig ez az anyag nagyon környezetszennyező és nem szabad a csatornába önteni. Dunaharasztin eddig négy helyen lehetett leadni a használt sütőolajat, a sorba beáll az Aldi is.

Az Aldi Magyarország 2020 decemberében kezdte meg együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, amely során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmaskonténereket, írja a Portfolio az Aldira hivatkozva. Decembertől több más áruháznál is lehetőséget biztosít a lánc arra, hogy a műanyag palackba töltött káros anyagot leadja. Ebbe a sorba áll be a Dunaharasztin található üzlet (Jedlik Ányos u. 1.).

Már Harasztin is leadható a használt sütőolaj

Dunaharasztin egyébként lehetősége van az anyag leadására a Kék Haraszt Szódaműhelyben (Dunaharaszti Kossuth Lajos utca 25.), valamint a MOL töltőállomásokon (Dunaharaszti, Fő út 187). Szintén leadható Dunaharasztin Hétszínvirág Óvodában (Knézich utca 21.) valamint a SPAR üzletben (Fő út 180-184).

A használt étolaj érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 kilométerrel kevesebbet autóztunk volna, emlékeztet a portfolio.

(portfolio, dho)