Dunaharasztin is végez adatfelvételt a Statisztikai Hivatal

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / olmax
Bár a járvány miatt az erre az évre tervezett népszámlálás elmarad, de a Központi Statisztikai Hivatal az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program keretében, több témában is végez lakossági adatgyűjtést.

Szerkesztőségünk kérdésére a Központi Statisztikai Hivatal azt a tájékoztatást adta, hogy Dunaharasztin a hivatal elnöke által 2021-re engedélyezett, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, a korábbi évek gyakorlata szerint.

A felvételek Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási számai és megnevezései a következők:

  • 1539 Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei – havi rendszerességű
  • 1942 A lakosság utazási szokásai – 2021. április, július, október, 2022. január hónapokban, negyedéves gyakoriságú
  • 2003 Felmérés a Háztartások Információs és Kommunikációs Technológiai eszközhasználatáról – 2021. április-június

A válaszadásra véletlenszerűen jelölnek ki háztartásokat. Erről levélben kapnak értesítést az érintettek. A folyamatban való részvétel önkéntes, az adatfelvételekből származó eredmények nélkülözhetetlenek a társadalom jellemzőinek feltérképezésében – áll a tájékoztatóban.

Az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. A járványügyi helyzetre tekintettel adatszolgáltatóinknak felajánljuk a telefonon keresztüli válaszadást, valamint egyes adatgyűjtések esetében kérjük, hogy a kérdőívek weben történő önkitöltési lehetőségét részesítsék előnyben.

A lakosság részére munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra között, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a +36 80 200-766-os (3-as mellék) telefonszámon, illetve a lakinfo@ksh.hu email címen adunk további felvilágosítást. Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldalon található Adatszolgáltatóknak/Adatszolgáltatás teljesítése/Elektronikus lakossági adatgyűjtések menüpont nyújt tájékoztatást.

KSH tájékoztató az adatgyűjtésről. forrás: KSH

Ezektől az adatfelvételektől eltér a népszámlálás, hiszen a népszámlálásban a részvétel mindenki számára kötelező.

A népszámlálás tízévente ismétlődő, Magyarország teljes lakosságára kiterjedő adatfelvétel. Ennek célja, hogy a legfontosabb jellemzők (például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság, családi viszonyok, lakáskörülmények) mentén felmérje az ország aktuális társadalmi helyzetét. A népszámlálás elengedhetetlen adatforrás a gazdasági, egészségügyi, szociális, oktatási döntések meghozatalához, a tudományos kutatásokhoz, és a végrehajtása európai uniós kötelezettség is.

A jelenlegi veszélyhelyzetre tekintettel, az adatszolgáltatók és számlálóbiztosok egészségének védelmében, a 2020. február 5-én megjelent, 45/2021. (II.5.) Kormányrendelet alapján, a 16. népszámlálásra 2022. október 1. és 2022. november 20. között kerül sor.

(KSH)