Egy nap, négy évszak! Ennél bolondabb már nem lehet az áprilisi idő

//Tóth Gábor
jegeso_negyevszak_dho_20210408

Fagyott, áprilisi jégdara Dunaharasztin. fotó: dho

Ma volt havazás, napsütés, borult ég, hullott fagyott eső… Mindez itt Dunaharasztin. Persze Pest megye egészén ez volt a helyzet.

Eső, hó, fagyott eső is volt ma. A szél néha megélénkült, máskor meg elcsendesedett. Volt borongós időszak, de a nap is kisütött. Ráadásul elég hideg volt egész nap.

Ez, a rendkívül változékony időjárás nagyon megterheli az szervezetet, a meteoklinika figyelmeztetése szerint az egészséges emberek is megszenvedik. Fáradékony, ingerlékeny lehet tőle bárki, a frontérzékenyek pedig még durvább reakciókra számíthatnak. A fejfájás teljesen normálisnak számít az ilyen időben.

Ráadásul az éjszakai fagyok, a jeges csapadék a virágzó növényeket is tönkre teszik. Sok gyümölcsfa ez évi termése kerülhet veszélybe, a kiültetett tavaszi virágok is elfagynak, a szamóca például sok kertben nem hoz majd most emiatt termést.

Pénteken az előrejelzések szerint sokkal enyhébb lesz: többet süt majd a nap, de az erős szél sokat ronthat a hőérzeten. Talán esni sem fog a hét utolsó munkanapján és 15 fok körül alakulhat a maximum.

Ezzel elindul egy pár napos felmelegedés. Ha minden az előrejelzések szerint alakul, akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint jövő hét hétfőn, kedden akár 22-23 fok is lehet a maximum. Azután megint jön egy lehűlés.

(meteoklinika, met.hu, dho)