Teljesen megújulhat Dunaharaszti buszközlekedése

//Tóth Gábor
fotó: Mosoni Péter / IVECO
Még tavaly ősszel próbálhatta ki az utazóközönség és a Ventona-Trans Kft. munkatársai azt a minta buszt, amely próbaképpen állt fogalomba városunkban. A szolgáltató dönt majd arról, hogy milyen járműveket vásárol, két nagy gyártó termékei is szóba jöhetnek.

Még a Dunaharaszti Hírek 2020 decemberi számában jelent meg egy cikk, amely szerint az itt tesztelt Isuzu autóbusz kiállta a próbát. Az utasok szerint a jármű kényelmes és halk, az utazás során komfortos. Az alacsonypadlós kialakításnak köszönhetően könnyű a fel- és a leszállás, és minden székhez USB csatlakozót telepít a gyártó. A sofőrök szerint ezek a buszok kényelmesen vezethetőek. Ráadásul méretéből adódóan megfelel Dunaharaszti követelményeinek és a fogyasztása is kedvező. Az EURO 6 környezetvédelmi besorolású motornak köszönhetően a károsanyag kibocsátása is alacsony.

Illés Zsolt a Dunaharaszti buszközlekedését biztosító Ventona-Trans Kft. ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy még egy buszfajta van versenyben, ez pedig az Iveco midibusza. Ezt a típust már Budaörsön használják is a forgalomban.

Előbbi több utas befogadására alkalmas, utóbbi mozgékonyabb, kisebb.

A buszpark cseréjére még 2-3 évet kell várnia a városnak. A jelenlegi tervek szerint 5 teljesen új járművet szerezne be a szolgáltató, ezekkel képes lenne biztosítani a város ellátását. Mindez azt is jelenti, hogy új menetrendet is kialakítanának, ezzel együtt a járatok útvonala is módosulna. A fejlesztés előtt még azonban túl kell esnie a városnak a közbeszerzési eljáráson is, melyben a következő időszak szolgáltatóját választják ki. Ez után pedig a nyertes cég szerzi majd be az új buszokat, mérlegelve a város szempontjait.

Fotók: Isuzu Bus Hungary és Mosoni Péter / Iveco

(dho)