Karbantartás miatt lesz kétnapos gázszünet

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / bilanol
Két napig nem lesz gáz! A Tigáz tájékoztatása szerint Dunaharasztiban, Alsónémediben és Ócsán 2020. szeptember 14-én (hétfőn), reggel 08.00 órától 16-án (szerda) szünetel a szolgáltatás. FONTOS: a gázszünet ideje alatt a gázfőcsapokat EL KELL ZÁRNI! Utánajártunk, miért van szükség évente ezekre az üzemszünetekre?

Egészen a földgáz központi elosztását végző FGSZ Zrt.-ig jutottunk el a válaszért. Ez a cég a magyar nagynyomású földgázszállító-hálózat üzemeltetője és rendszerirányítója. Mint kiderült egy szabályozó (2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I.30) Kormányrendelet 94.§ (1) bekezdés) ad lehetőséget a szolgáltatónak arra, hogy évi egy alkalommal, a fűtési szezonon kívül, maximum 48 órára kikapcsolja a szolgáltatást, ha karbantartást végeznek. Feltétel még az is, hogy ezt előre be kell jelenteni.

Most is ez történik. Az úgynevezett Soroksár 1-2 gázátadón a mérőrendszer átépítése és további 2 db szerelvény cseréjét végzik el. Ez azonban nem oldható meg másként, csak ha a térségben szüneteltetik a szolgáltatást.

Az FGSZ Zrt. szerkesztőségünknek küldött tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a szakemberek ezeket a munkákat a lehető leggyorsabban igyekeznek elvégezni. Ha korábban fejezik be a munkát, akkor azt jelzik a szolgáltatónak, vagyis a TIGÁZ Zrt.-nek.

Fontos, hogy az ingatlanokok belül található gázfőcsapokat el kell zárni az üzemszünet ideje alatt. Ezt azért kell megtenni, mert különben a rendszerben található gáz használódik el, így pedig lecsökken a nyomás. Ha mégis elfelejtette, és későn teszi ezt meg, akkor sincs nagy gond. A gázszolgáltatás újraindítása, és a főcsap nyitott állapotba fordítása után az úgynevezett „nyomás szabályozó” szelepet kell használni! Ez egy kis alkatrész, egyszeri elmozdításával helyreáll a nyomás a házi rendszerben.

Bármilyen, az üzemszünettel kapcsolatos probléma esetén a 06-80-300-300-as, éjjel-nappal hívható számot kell tárcsázni!

(FGSZ. Zrt)