Városunk az első 10-ben van a lélekszámemelkedésben az agglomerációban

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Az ingatlan.com készített elemzést, amely a hivatalos adatok alapján megvizsgálta, egy-egy településen mennyivel többen laktak az idei év elején, mint egy évvel korábban, valamint azt, hogy a legnépszerűbb településeken hogyan alakulnak az ingatlanárak a budapesti átlaghoz képest. Dunaharaszti árban (Budapestet nem számítva) az 5. legdrágább ebben a listában.

A privátbankár cikke szerint az egész országban a budapesti agglomeráció településein nőtt a legjelentősebben az ott élők száma, beleértve a költözést és a születéseket is. Az első három helyen Érd, Szigetszentmiklós és Veresegyháza áll. Az első tízben szerepel továbbá Dunaharaszti, Gyömrő, Nagytarcsa, Halásztelek, Délegyháza, Göd és Biatorbágy is.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lapnak azt mondta, hogy a szóban forgó tíz agglomerációs településen jóval alacsonyabbak a lakásárak, mint Budapesten. A fővárosban az átlagos négyzetméterár 704 ezer forintot tett ki április végén, ami 156-296 ezer forinttal haladja meg az említett településeken jellemző kínálati árat.

Az ingatlan.com adatai szerint Dunaharasztin 495 ezer forint volt az érték. Városunk lakosságszámát 2020.01.01. dátumra a portál 23.387 fő lélekszámra becsülte. A lakosságszám a cég becslései alapján egy év alatt 487 fővel emelkedett, ami 2,1 %-os bővülést jelent.

Az ingatlan.com adatai alapján Érden áprilisban 473 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták a lakóingatlanokat, azaz lakások és házak négyzetméterét, Szigetszentmiklóson 433 ezer forintért, Veresegyházán pedig 459 ezer forintért. A tíz érintett budapesti agglomerációs település közül Délegyháza a legolcsóbb, ott egy négyzetméter átlagosan 408 ezer forintba kerül, a leghúzósabb pedig Biatorbágy a maga 548 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.

 

(privátbankár.hu)