Felemelő ünnepi koncertet adott a Dunaharaszti Szent Cecília kórus

//Berényi Attila
A dunaharaszti Szent Cecília kórus a a budapesti Szent Rita kórussal. Kísér a Monarchia szimfonikus zenekar. Karnagy: Nagy István. fotó: dho
Hivatalosan tavaly volt 30 esztendős a Dunaharaszti Szent Cecília kórus, ám a COVID okozta járványhelyzet és a pápalátogatás miatt erre az évre csúsztatták ünnepi hangversenyüket. Aki részt vett a mostani eseményen, felejthetetlen élménnyel lett gazdagabb.

Az elmúlt 30 esztendőn túl ezzel a koncerttel búcsúzott a kórustól Nagy István karnagy, aki augusztus 1-től másutt folytatja munkáját.

„Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik.”

A fenti idézet Szent Ágostontól származik és egyben a kórus jelmondata is. Az 1991-ben alakult Dunaharaszti Szent Cecília kórust ugyan néhányan „egyszerű” templomi kórusként tartják számon, ám bárhol megállják a helyüket. Ott voltak ők is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a Statio orbis zárómisén a 2000 fős énekkarban, és szinte számtalan koncert, mise részesei voltak.

Ám a mostani, ünnepi koncertet is büszkén fogadta volna be bármelyik katolikus székesegyház, a világ bármely táján. Külön büszkeség hát, hogy itthon, a Dunaharaszti Szent István király templomban énekeltek, testvérkórusukkal, a Budapest Szent Rita kórussal együtt. A klasszikus egyházi zeneművekből összeállított program lényegében egy dicsőítés volt, egy teljes mise kórus változata. Az énekeseket a Monarchia szimfonikus zenekar kísérte, orgonán pedig Hegyi Barnabás játszott, aki a Budavári Nagyboldogasszony templom (azaz a Mátyás-templom) kántor-karnagya.

(dho)