Óvintézkedések a hitéletben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / jcomp
A hazai egyházak is egymás után adnak ki sorvezetőt a pandémiás helyzetben követendő szabályokról. Dunaharaszti felekezetei is óvatosságot kérnek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében az Egyházi Törvénykönyvre alapozva arra emlékeztet, hogy ha valaki számára a szentmiséken való részvétel a jelen helyzetben nem megoldható, akkor töltsön kellő időt imádsággal, és kövesse nyomon az online vagy a televíziós miseközvetítéseket. Azt kérik nyomatékosan, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében ne menjen közösségbe és keresse fel orvosát.

A Marton Zsolt váci püspök által kiadott egyházmegyei rendelkezés szerint 2020.november 11-től, azaz szerdától elmaradnak a bérmálások és a búcsúi szentmisék. A nyilvános szentmisék továbbra is megtarthatóak. A temetéseken legfeljebb 50 személy vehet részt, az esküvőket keresztelőket a legszűkebb családi körben, az állami előírások betartásával rendezik. A plébániai oktatások és közösségi összejövetelek online formában tarthatóak meg.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége azt kéri, hogy az egyházközségek szerdától ne tartsanak istentiszteletet, közösségi alkalmakat – olvasható az elnökség közleményében, amelyet az MRE kommunikációs szolgálata juttatott el az MTI-hez. A gyülekezeteket kérik továbbá, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint. A már megbeszélt és megszervezett esküvők és temetések a hatályba lépett állami rendelkezések betartásával megrendezhetők. Felhívták az egyháztagok figyelmét arra, hogy a reformatus.hu honlapon és más médiafelületeiken számos online áhítat és istentisztelet követhető.

(katolikus.hu, MTI)