Nem lesznek szalagavatók, digitális munkarend a középfokú oktatásban

//Berényi Attila
Maruzsa-covid-rendelkezesek_freepik_Ksandrphoto_20201110

Képünk illusztráció, forrás: freepik / Ksandrphoto

A Parlament megszavazta a rendkívüli jogrend ismételt bevezetését, azaz a kormány további 90 napig rendeletekkel kormányozhat. Az Emberi Erőforrások Minisztere ennek alapján határozatot adott ki a középfokú iskolákban szerdától életbelépő digitális munkarendről.

Dr. Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelésért felelős államtitkára közösségi oldalán jelentette be az intézkedéseket.

A miniszteri határozat szerint:

  • Szerdától a középfokú iskolákban a 9., a 9. nyelvi előkészítő és az ezek feletti évfolyamokon, továbbá a fejlesztő nevelést végző iskolákban, valamint az általános iskolai felnőttoktatásban tantermen kívüli digitális munkarend lép életbe.
  • Az érettségi vizsgák szóbeli részei, a központi írásbeli felvételi vizsgák, az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyek az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával hagyományos módon folytatódnak.
  • A szakiskolákban, szakgimnáziumokban és készségfejlesztő iskolákban a gyakorlati nevelés-oktatás az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával jelenléti formában is megtartható, ha az tantermen kívüli, digitális munkarendben nem valósítható meg.
  • Az alapfokú művészeti iskolákban az órákat – főszabály szerint – az általános iskolás korosztálynak hagyományos jelenléti munkarendben, míg a 9. évfolyamtól felfelé tantermen kívüli digitális munkarendben kell megtartani.
  • A fejlesztő nevelést-oktatást végző iskola, a készségfejlesztő iskola, valamint a szakiskola a sajátos nevelési igényű tanulók számára a jelenlegi formában is megszervezheti a nevelés-oktatást, ha tanuló egészségi állapota, sajátos helyzete vagy belátási képessége ezt indokolja.
  • A 6 és 8 évfolyammal működő középiskolákban a digitális munkarendre való átállás nem vonatkozik az 5-8. évfolyamok tanulóira. Ők továbbra is jelenléti munkarendben tanulnak az iskolákban. Ha az oktatás megszervezése azt indokolja, az iskolai órarend természetesen átalakítható .
  • Az óvodák és az általános iskolák az eddig eljárásrend szerint működnek tovább.
  • A köznevelési feladatokat ellátó kollégiumok nyitva maradhatnak.
  • A szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani.

Kiemelten fontos a takarítás, a fertőtlenítés, a távolságtartás és a hőmérőzés. Ahol pedig a fertőzés megjelenik, ott célzottan – az adott intézményben, az adott évfolyamon, az adott osztályban, az adott épületekben – elrendelik a tantermen kívüli digitális munkarendet.

(Maruzsa Zoltán / Facebook)