Átalakul az orvosi ügyeleti ellátás Dunaharasztin is

//Berényi Attila
fotó: dho
Az orvosi ügyeleti alapellátást 2024. február 1-től Pest vármegyében is az Országos Mentőszolgálat veszi át. Ez érinti Dunaharasztit is. Dr. Szalay László polgármester az egészségügyért felelős államtitkárral és az Országos Mentőszolgálat regionális vezetésével egyeztetett ez ügyben.

Az átalakuló rendszer kérdésében dr. Szalay László polgármester és Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője közös levélben fordult az egészségügyért felelős államtitkárhoz. Dr. Takács Péter egyeztetésen fogadta szerdán a városvezetőt. A megbeszélésen részt vett Dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Dr. Fajta Ádám az OMSZ ügyeleti operatív vezetője, valamint Dr. Till Zsolt az OMSZ Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet igazgatója és a dunaharasztin élő Dr. Maruzsa Zoltán, közoktatásért felelős belügyi államtitkár.

Az egyeztetésen kitértek az új ügyeleti rend részleteire, valamint Dunaharaszti polgármestere felvetette, hogy a város az orvosi rendelőben meglévő infrastruktúrára alapozva szívesen fogadna egy mentőállomást. Úgy tudjuk, hogy az OMSZ vezetése nyitott a fejlesztésre, így akár a közeljövőben megkezdődhet egy ilyen intézmény idetelepítése. Elsőként ennek személyi feltételeit kell majd megoldani.

Az orvosi ügyeleti rend az alábbiak szerint alakul át 2024. február 1-től. A változás már szinte az összes vármegyében végbement, Pest Vármegye a folyamat végére maradt, megelőzve a fővárost.

Ekkortól az ügyeleti alapellátást az Országos Mentőszolgálat látja majd el. Egységes, két elemből álló rendszer alakul ki az egész országban (háziorvosi ügyeleti ellátás, sürgősségi ügyelet).

infografika: Országos Mentőszolgálat

Ha Ön vagy hozzátartozója rosszul érzi magát akkor 16.00 és másnap reggel 08.00 között, valamint hétvégenként és ünnepnapokon a legegyszerűbb lesz a 1830-as számot hívni.

A mentőszolgálat mentésirányítója fogadja a hívást, és kikérdezi a panaszokról.

A súlyosságtól függően vagy telefonos tanácsot ad, orvost kapcsol. Utóbbi esetben akár gyógyszert is felírhat a doktor, amely az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felhőszolgáltatásán keresztül jut el Önhöz.

De az ügyeletes tanácsolhatja azt is, hogy ha tud, keresse fel az egyik ügyeletet. Ezt telefonálás nélkül is megteheti. Az időszaktól függően bármelyik ügyeletet igénybe veheti. Ezek felsorolását a fenti infografikán láthatja. Dunaharasztihoz közeli ügyeleti pontok:

  • 2310 Szigetszentmiklós, Határ út 5.
  • 2020 Érd, Szabadság tér 9.
  • 2370 Dabas, Bartók Béla út 59/a.

Ha nagyobb a baj, vagy valamilyen okból nem tudja a beteg felkeresni az ügyeletet, akkor ügyeleti kocsit küldenek ki a beteg állapotától függő sürgősséggel.

Életveszély esetén természetesen azonnal mentőt küldenek.

A gyermekek ügyeleti ellátását az ügyeleti pontokon, azok működési idejében, továbbá Érden a jelenlegi ügyeleti helyszínen (2030 Érd, Szabadság tér 9.) hétköznap 16:00-22:00 között, hétvégén és ünnepnapokon 08:00-22:00 között látják el.

Mivel Dunaharaszti a főváros mellett fekszik, így sokan eleve oda mentek ilyenkor, egy-egy ügyeletes kórházba. Erre továbbra is megvan a lehetőség, ez a gyermekek esetében is igaz.

A mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik. Baleset, más közvetlen életveszély esetén is a 112 hívásával kell segítséget kérni.

(dho, OMSZ)