Június 13.: A magyar védőnők napja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Hazánkban Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg az Országos Stefánia Szövetség 1915. június 13-án. Ez volt a védőnői szolgálat elődje. Így minden évben ezen a napon köszöntjük a védőnőket.

Stefánia hercegnő kezdeményezésének része volt a Védőnői Szolgálat megalakulása, 1916-tól pedig Heim Pál jóvoltából elindult a magyar védőnőképzés is. A Magyar Védőnői Szolgálat tehát már 107 éve töretlenül működik, 2015-ben hungarikum minősítést kapott.

A védőnő munkája rendkívül összetett és felelősségteljes. Feladata a várandós nők segítése, majd szülés után a kismama támogatása. Olyan egészséges gondozás átadása a dolguk, amely kiterjed az életvitelre, úgy, hogy az érintett család megőrizhesse saját meggyőződését, de a kisgyermek számára minden feltétel a legoptimálisabb legyen. A védőnői munka alapvetése, hogy minden családnak, embernek egyformán jár ez a fajta segítség.

Dunaharasztin egy magas szaktudású és rendkívül segítőkész védőnői szolgálat látja el feladatait. Városunkban ezen az ünnepen is várják a kismamákat és keresik fel őket otthonukban a védőnők.

A Dunaharaszti Védőnői Szolgálat a Damjanich utca 23-ban található.

(dho)