Allergiás reakciók elleni, életmentő injekciókat kapnak Dunaharaszti iskolái és óvodái

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / lionday
Az önkormányzat döntése értelmében minden Dunaharasztin található gyermekintézménybe kerül olyan injekció, amely egy allergiás roham esetén alkalmas a gyors segítségnyújtásra.

A közelmúltban járta be az országos sajtót az a rendkívül tragikus hír, amely szerint egy 7 éves kisfiú veszítette életét, mert anafilaxiás sokkot kapott. A súlyos allergiás rohamot ebben az esetben élelmiszer (mogyoró) váltotta ki, de hasonló állapot következhet be rovarcsípések, pl. méh- vagy darázscsípés esetén, vagy bizonyos gyógyszerek miatt, emlékeztet közleményében Dunaharaszti Városa.

Dunaharaszti önkormányzata – több más helyhatósághoz hasonlóan – úgy döntött, hogy az Egészséges Haraszti program keretéből minden helyi bölcsődének és óvodának, valamint általános iskolának és a gimnáziumnak is megvásárolja és biztosítja az adrenalin injekciót, amivel gyorsan és hatékonyan lehet közbelépni egy ilyen roham esetében.

Ha valaki étkezés után hirtelen rosszul lesz, vagy egy gyógyszer bevételét követően, rövid időn belül nehezen veszi a levegőt, fullad, verejtékezik, sápadt, kiütések, duzzanat, ödéma jelentkezik az arcán, akkor feltehetőleg anafilaxiás sokk alakult ki nála –  írja Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa az allergiaközpont.hu oldalon. A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés is leállhat. Anafilaxiára utalhat még a hasi görcsök, hányás, hasmenés jelentkezése is, különösen, ha a fenti tünetekhez társulva jelentkeznek.

Ilyen esetben azonnal orvost kell hívni. A kalcium – a néphiedelem ellenére – nem hasznos. Az adrenalin injekció viszont segít megakadályozni a tünetek súlyosbodását, amíg az orvos vagy a mentők megérkeznek és stabilizálják a beteg állapotát.

A dunaharaszti intézményeknek átadott injekciók helyes alkalmazására az iskolaorvosok és a védőnők készítik majd fel a pedagógusokat valamint az oktatási intézmények dolgozóit.

(dunaharaszti.hu, allergiaközpont.hu, dho)