Dunaharasztin is felgyorsul a COVID19 elleni vakcinázás

//Berényi Attila
Felgyorsult a védőoltások beadása. A korábban országosan meghirdetetthez képest több településen, így Dunaharasztin is csúszott az idősek koronavírus elleni helyben oltása. Mostanra rendeződni látszik a helyzet, és megindul a 60 év alatti krónikus betegek vakcinázása is.

Most háziorvosi praxisonként 2 ampulla Pfizer-vakcinát oszt szét az állam. Ez 12-12 beteg idős oltására elegendő – mondta el szerkesztőségünknek Dr. Bereczki Péter háziorvos, Dunaharaszti alpolgármestere. Az érintettek egy részét (akik be tudnak menni) a rendelőben oltják, akinél ez nem oldható meg, annak otthon adják be a doktorok. Ez a munka csütörtökön és pénteken zajlik le. Az érintettekkel egyeztetnek a doktorok.

Ezen a héten megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Ebben a körben az AstraZeneca-vakcinát adják be. A háziorvosok ebből a vakcinából 1-1 ampullányit kapnak, amely 10-10 ember oltására alkalmas. Ebben az esetben is vagy a rendelőben, vagy a beteg otthonában adják be az oltást.

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált, áll a hivatalos, állami információs portál tájékoztatójában.

Az elmúlt napokban a dunaharaszti háziorvosi praxisok 6-6 idős beteget küldhettek a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe, ahol ők is megkaphatták az oltóanyag első adagját. Dr. Bereczki Péter elmondta, hogy az ebben résztvevő idősek azt mondták, hogy az ott dolgozók rendkívül figyelmesek és körültekintőek voltak velük. Akik szállítását a család nem tudta megoldani, azokat a Dunaharasztin működő Városi rendészet munkatársai vitték és hozták.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így aki élni szeretne a lehetőséggel, annak regisztrálnia kell a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Az operatív törzs (2021.02.10.) tájékoztatóján Békássy Szabolcs, Országos kollegiális vezető háziorvos – aki egyébként a Dunaharasztin működő orvosi ügyelet szakmai vezetője is egyben – azt mondta, hogy eddig több, mint 10 ezer fő kapta meg a koronavírus elleni védőoltását háziorvosától. A tájékoztatót itt nézheti meg.

(koronavírus.gov.hu, Magyarország Kormánya / facebook, dho)