A következő tanévre tehetik át a hetedikesek HPV elleni oltását

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / nakorn
Az új koronavírus járvány után kapják meg a mostani hetedikesek a humánpapilloma vírus elleni vakcinát, közölte a Nemzeti Egészségügyi Központ (NNK).

A Népszava kereste meg a hivatalt. Az NNK válasza szerint míg az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása a szokásos rendben zajlik, a kampányoltásokra a járványt követően kerül majd sor.

Magyarországon 2014-ben került be a HPV elleni oltás az immunizációs programba, felmenő rendszer nélkül (tehát minden évben csak egy korosztály kap oltást). A védettség eléréséhez fél éves időközzel két oltásra van szükség, melyet nálunk a 7. évfolyamba járó lányok ősszel és tavasszal ingyen kapnak meg. Egyetlen feltétele, hogy a szülő nyilatkozzon: kéri az oltást.

Az államtól a 2018/19-es tanévtől a 9 komponensű, legszélesebb körű védelmet nyújtó HPV elleni védőoltást kapják a gyerekek. Idén az iskolai oktatás járvány miatti felfüggesztése nehezíti a lányok második oltását.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta a Népszavának, hogy nem történik semmi baj, ha gyerekek később, tehát a nyolcadik osztály elején kapják meg a vakcinát. Az immunizáció nem veszít a hatékonyságából.

Dunaharasztin a fiúk is térítés mentesen kapják meg a szurit. Esetükben is a 7-es korosztályt oltják. A városvezetés által koordinált programról itt írtunk korábban.

Jelenleg a tuberkulózis (TBC), a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz mellett a pneumococcus, a hepatitis B, valamint tavaly óta a bárányhimlő ellen kapnak a gyerekek kötelezően oltást.

 

(Népszava, DHO)