Újra elkészítik a nagy egészségfelmérést

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Jelenleg is zajlik a lakosság egészségfelmérése. 510 településen, köztük Dunaharasztin is gyűjtik az adatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint, több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott lakos egészségi állapotával kapcsolatos válaszait várják. Magyarország – 2009 és 2014 után – immár harmadik alkalommal vesz részt az Európai lakossági egészségfelmérésben, amelynek célja, hogy átfogó képet adjon a lakosság egészségi állapotáról. A mintába került válaszadók kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen történt. Különösen fontos, hogy a megkérdezettek aktívan részt vegyenek a felmérésben, hiszen az adatgyűjtés reprezentativitása miatt egy-egy kitöltő közel 700 embert képvisel – hívja fel a figyelmet a KSH.

A 2019. évi Európai lakossági egészségfelmérés végrehajtását európai uniós jogszabály teszi kötelezővé minden EU-tagállam számára. Az adatok hozzájárulnak az egyes tagországok egészségpolitikai intézkedéseihez és az egészségügyi ellátórendszerek minőségének javításához.

A mintába került személyeket a KSH postán küldött levélben kérte fel a válaszadásra, amely kétféle módon történhet. A kérdőív online is elérhető, interneten is ki lehet tölteni. Azokat, akik személyesen szeretnének válaszolni, fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel. A további résztelet elérhetők a KSH honlapján.

 

(via: ksh)