Megkezdték a karácsonyfának való kitermelését

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / Lyubovkro
Még egy hónap van az ünnepig, de a karácsonyfának szánt fenyők kitermelése már megkezdődött hazánk erdeiben. A kínálat az idén is széles lesz, a kisebb, olcsóbb daraboktól az egyedi kinézetű fenyőfákig minden megtalálható a piacon, írja a Magyar Nemzet.

Idén is Somogyból, Zalából és Győr-Moson-Sopron megyéből kerül a legtöbb fenyőfa a vásárlókhoz, de Olaszországba, Romániába és Horvátországba is jut. Kevesen tudják, de az ország fenyőfáinak zömét egyetlen községben, a Nagykanizsa melletti Surdon nevelik.

A település polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a szezon a földlabdás fenyőfák kiemelésével már elkezdődött, a termelők pedig a napokban a Nordmann-fenyők vágását is megkezdik.

Viszont a szakember szerint új trend van kialakulóban: a mára szinte elfeledett lucfenyőt újra elkezdte felfedezni a piac. Ennek ugyanis jobb az illata, és olcsóbb.

Az árak várhatóan nem változnak majd a tavalyihoz képest: lucfenyőt 3 000 forintos méterenkénti áron lehet majd kapni az árusoknál, az ezüst- és a Nordmann-fenyő métere pedig 5 000 forint körül alakul. Persze az árak ettől eltérhetnek, mert több árus darabra adja őket. A szépen metszett, gondozott fenyő többe kerülhet, mint egy magasabb, de kisebb gonddal nevelt darab. A kereskedők a 120-140 centiméteres, valamint a 200-220 centiméteres kategóriából visznek el a legtöbbet a termelőktől.

 

(via: magyarnemzet)