Már elérhető a háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag

//Tóth Gábor
Ezt egyelőre a rizikócsoportokba tartozók adathatják be maguknak. Tehát a krónikus betegek, a 60 év felettiek, a várandós nők, az egészségügyben valamint a sertés és baromfi ágazatban dolgozók kapják ingyenesen a védőoltást, de jogosultak a fél évnél idősebb, de 3 évnél fiatalabb gyerekek is.

A vakcina most csak a háziorvosokhoz érkezett meg, összesen 1,3 millió darabot szállítottak ki. Ezeket ingyen kaphatják meg az úgynevezett rizikócsoportok tagjai. Tehát a krónikus betegek, a 60 év felettiek, a várandós nők, az egészségügyben, valamint a sertés és baromfi ágazatban dolgozók, de jogosultak a fél évnél idősebb, de 3 évnél fiatalabb gyerekek is.

A jövő hét végén kapják meg a patikaszert a gyógyszertárak. Ez utóbbi készítmények már fizetősek, és a háziorvos be is adja Őket. Annak ellenére, hogy ezekért pénzt kérnek, érdemes beadatni. Ugyanis az az összeg amit ki kell fizetni érte, jóval kevesebb, mint amit egy fertőzés esetén az akkor szükséges gyógyszerekre kell kiadni, nem is számítva a munkából kiesés értékét. Legyen előrelátó.

A hetekben egyébként már megkezdte működését az influenza-figyelőszolgálat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható közlemény szerint a 2019/2020-as influenzaszezonban 1332 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján monitorozzák az influenzaszerű megbetegedések előfordulását. Erről heti jelentés készül. A friss szerint még nem kezdett el támadni a fertőzés, azaz járvány még nincs.

 

(mti)