Lila séta Dunaharasztin a koraszülöttek világnapján

//Berényi Attila
koraszulott-seta-bezeredi-hazay-kormanik_dho_20231118-12

A lila séta. fotó: dho

A hideg és szeles idő ellenére viszonylag sokan vettek részt a Bezerédi Sportparkba szervezett eseményen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. A Magyarországon született csecsemők kb. 9%-a koraszülöttként jön a világra. Kevesen tudják, hogy ma már az 500 grammal született csecsemőknek is van esélyük az életben maradásra, amennyiben megkapják az állapotuknak megfelelő speciális intenzív ellátást.

A napot 2008-ban az Európai Alapítvány az Újszülöttek Gondozásáért (EFCNI) valamint az európai szülői partnerszervezetek kezdeményezték, majd 2011-ben lett hivatalos világnap november 17.

Dunaharaszti bejegyzésű a „A te hangodat ismerem” alapítvány, amelynek elnöke Hazay Tímea és a Bőresztétaként dolgozó Kormanik Andrea hívta sétára a koraszülötteket, és családjukat. Kisebbek és nagyobbak érkeztek a hideg és szeles idő ellenére a helyszínre. Itt lila lufik és óvodások rajzaiból összeállított kiállítás fogadta őket. Majd a szervezők közös énekre bíztattak mindenkit. Hazay Tímea, alapítványa ugyanis a koraszülött osztályokon tevékenykedik, ahol a babáknak és szüleiknek énekel. Timi hivatalosan perinatális zenei konzulens, a kollégáival együtt alkalmazott módszer bizonyítottan segít a babák fejlesztésében, a szülő gyermek kapcsolat kialakulásában és megszilárdulásában ebben a nagyon nehéz időszakban.

Kormanik Andrea is érintett a témában, hiszen mindkét lánya koraszülöttként látta meg a napvilágot.

(dho)