November 17. a koraszülöttek világnapja

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / youranedopekin
Hazánkban évente minden tizedik, azaz mintegy 8000 gyermek születik a terhesség 37. hete előtt – áll a Czeizel Intézet elemzésében. Ma őket, az egészen apró újszülötteket és szüleiket köszöntjük!

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az extrém koraszülött babák élete megszületésüket követően az első napokban, hetekben, hónapokban komoly veszélyben van és túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ, emlékeztet a koraszülöttek napját szervező „Mellettem a helyed” Egyesület tájékoztatójában.

A koraszülöttek világnapjának hazai szervezésében oroszlánrészt vállal a dunaharaszti bejegyzésű „Te hangodat ismerem Alapítvány”, amelynek elnöke Hazay Tímea, aki egyben a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal kommunikációjáért is felel. Az alapítvány az ország 14 újszülött osztályán segíti a szülőket és a kicsiket megismerni egymást és önmagukat. Mindehhez a zene erejét használják fel, nagy eredménnyel. Az újszülött vagy extrém kis súllyal született és beteg babák, intenzív ápolásra szoruló újszülöttek esetében ugyanis a zene nagyban hozzá tud járulni a gyógyuláshoz. Ebben pedig az édesanya és az édesapa hangja meghatározó, hiszen magzati korban ezt hallotta a legtöbbet a kicsit.

Az alapítvány a Melletted a helyem Egyesülettel együtt egy dallal köszönti az egészen pici, azaz koraszülött gyerekeket. A zenélésben a koraszülött-újszülött intenzív osztályon dolgozó orvosok, nővérek a Cerny mentő munkatársai vettek rész és ott van Hazay Tímea is!

 

A dal szövege:

„Én picike vagyok nagyot nem mondhatok
Ezen az ünnepen értem daloljatok
Gyönge vessző vagyok mindenfelé hajlok
Szüleim kertjében most nyílni akarok
Ki akarok nyílni mint pünkösdi rózsa
De ki nem nyílhatok, csak úgy illatozok
A szép leányoknak rózsakoszorúja
a szép legénynek piros bokrétája
Jó legény jól megfogd lovadnak kantárját
Hogy le ne tiporja a pünkösdi rózsát!”

A koraszülöttek világnapja alkalmából ma a budapesti Gellért hegyen álló, Szabadság szobor lila fényekbe öltözik.

(MTI, Czeizel Intézet, Te hangodat Ismerem Alapítvány, Mellettem a helyed Egyesület)