Közéleti klubot tartott Dunaharasztin a Demokratikus Koalíció

//Berényi Attila
Varju László, a DK alelnöke (b), Tógyer Dezső, a DK választókerületi szervezője (k) és Jószai Teodóra, a párt területi igazgatója (j). fotó: dho
A Demokratikus Koalíció helyi tagjaival és szimpatizánsaival találkozott Dunaharasztin Varju László, az árnyékkormány energia- és rezsiügyi árnyékminisztere.

Magyarország bajban van, nagy bajban – mondta bevezetőjében Tógyer Dezső, a DK választókerületi szervezője, aki egyben az esemény házigazdája is volt. Kijelentette, hogy hazánkban rendszerszintű problémák vannak, és ezekről szólnak az est vendégei.

Jószai Teodóra, a párt területi igazgatója elmondta, hogy egyetlen másik ellenzéki párt sem tette meg azt, amit a DK. Felsorolása szerint, pártja egyetlen hétvégén 78 rendezvényt szervezett az országban, hogy tájékoztasson. Ezen fölül felállították az árnyékkormányt, és elindították a „rezsimentő programot”, amelyben 300-400 családnak nyújtanak segítséget.

„Nem tudunk, és nem is dolgunk az egész országon segíteni, hiszen nem ránk szavaztak az emberek, hanem a háború ellen, áprilisban. Ennek vannak következményei!… Ki kell mondani, hogy a DK ma menti az országban, ami menthető!” – fogalmazott Jószai Teodóra.

Kiemelte továbbá, hogy most pénteken elindul a DK tv is.

A COVID válság előtt, 10 éven át, töretlen gazdasági fejlődés indult el, a 2010-es válság óta a világban – emlékeztetett Varju László. A DK alelnöke kifejtette, hogy ehhez hozzájött az uniós támogatás is, ám mindezzel nem tudott élni az ország a kormány hibájából. A mostani válságban kellene igazán kormányozni – mondta a politikus. Kifejtette, hogy az Orbán kormány

„… csak megy a maga feje után, és egyik lépésről a másikra botladozik előre, mert az elmúlt években bebizonyították, hogy inkább rossz döntéseket hoznak.”

Értékelése szerint az utolsó parlamenti választások kampányában a kormány erős költekezésbe kezdett, pedig már tudta, hogy erősödik az infláció. Varjú szerint ennek éppen az Orbán kabinet volt az egyik okozója, majd később erre rakódott rá a szomszédban zajló háború következménye is.

A Demokratikus Koalíció Közéleti klubja Dunaharasztin. fotó: dho

Az eseményen szó volt az elszálló energia árakról, az önkormányzatok és a családok problémáiról, az inflációról és a megélhetési gondokról. A rendezvény úgynevezett „rezsipontként” is működött. Ez a DK Rezsimentő kampányának része, amelyben a legrászorultabbakat szeretnék megsegíteni. Pályázat segítségével keresték azokat, akiknek a rezsiszámlák kifizetése a legnagyobb gondot jelenti és egy alkalommal kifizetik azokat. A pályázat december 5-én zárul.

(dho)