Videókonzultációs formában is diagnosztizálhat az ügyeletes orvos Dunaharasztin

//Berényi Attila
online-konzultacio-orvosi_freepik_rido81_20201112

Képünk illusztráció, forrás: freepik / rido81

A Dunaharaszti orvosi ügyeleti ellátásban, egy új konzultációs lehetőség nyílik meg az orvosok és a betegek előtt. A telefonos és a személyes találkozókon túl, már internetes videó kapcsolattal is felmérheti a doktor a páciens állapotát, mondta el szerkesztőségünknek dr. Békássy Szabolcs az orvosi ügyelet szakmai vezetője.

A COVID-19 járvány elleni küzdelem jegyében döntött úgy az egészségügyi kormányzat, hogy a fizikális vizsgálatokon túl, a jogszabályi kereteit is megteremti az úgynevezett távkonzultációs ellátásformáknak is. Eddig leginkább a telefonon történő kapcsolatfelvétel volt ismert, ám most itt egy új elem, a videókonzultáció! Erre Dunaharasztin megteremtette a feltételeket az orvosi ügyelet vezetője.

A szabály továbbra is az, hogy mielőtt személyesen orvoshoz fordulna a páciens (kiemelten érvényes ez a léguti tüneteket tapasztalókra), telefonon kell felvennie a kapcsolatot az ügyeleti rendelővel. A Dunaharaszti Orvosi Ügyelet munkatársának megvan arra a lehetősége, hogy így állítson fel diagnózist és határozzon a hozzá forduló beteg kezelési módjáról. Természetesen dönthet úgy, hogy behívja a rendelőbe a pácienst, de új elemként már választhatja a videókonzultáción keresztül nyújtott tanácsadást, ellátást is.

Dr. Békássy Szabolcs tájékoztatása szerint ez utóbbi lehetőség azért fontos, mert a koronavírus gyors terjedése miatt számítani lehet arra, hogy egyre több beteg kerül otthoni megfigyelésre, hiszen az esetszámok növekedésével a kórházi kapacitások telítődnek. Ezzel a módszerrel azonban az orvosok jobban nyomon követhetik az érintett állapotát, megoldható a megfigyelése, a tünetek objektív módon történő felmérése, szükség esetén intézkedhetnek a mentőszolgálat riasztásáról is, és elrendelhetik a beteg kórházi kezelését.

A gyakorlatban ez Dunaharasztin úgy működik, hogy mielőtt igénybe venné az ügyeleti ellátást (!) hívja fel telefonon a rendelőt (+3624370304). Az ott dolgozó orvos eldönti, hogy a távkonzultáció lehetőségei közül melyiket választja, vagy megkérheti, hogy fáradjon be személyesen.

Ha a videó konzultáció mellet dönt az orvos, akkor egy úgynevezett Skype csatornán keresztül (ingyenes letöltés) biztosítják az elérést. Persze ehhez szükség van arra is, hogy a beteg rendelkezzen okoseszközzel (okostelefon, tablet) vagy számítógéppel (kamerával rendelkező laptop, asztali gép). Az idősek esetében a hozzátartozók segítségét veszik igénybe. Azonban, ha végképp nem alkalmazható a módszer – például a beteg szociális helyzete miatt –, akkor az orvosok más konzultációs lehetőséget vesznek igénybe.

Fontos még, hogy a kijárási tilalom ideje alatt, ha arra szükség van, személyesen is felkereshető az orvosi ügyelet Dunaharasztin is. Ám ebben az esetben is, minden alkalommal előzetesen telefonon fel kell venni a kapcsolatot az ügyeletet ellátó orvossal.

Dunaharaszti Orvosi Ügyelet
(hétköznaponként 18.00 – 08.00, hétvégén és ünnepnapokon 00.00 – 24.00)

Telefon:
+3624370304

Cím:
Dunaharaszti, Damjanich utca 32.