Maszkviselési szabályok a környező településeken

//Berényi Attila
Maszkviselési szabályok a környező településeken
A környékbeli, nagyobb települések is megalkották a maszkviselési kötelezettségről szóló szabályaikat.

A kormány döntése értelmében a maszkviselési és a távolságtartással kapcsolatos eddigi bevezetett szabályok továbbra is érvényesek azzal, hogy a 10.000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A sporttevékenység során, valamint parkokban, illetve zöldterületeken a maszkot továbbra sem kell hordani. A kötelezettséggel érintett területek kijelölése a polgármesterek feladata.

A Taksony hivatalos oldalán megjelent tájékoztató szerint a nagyközség területén – tekintettel a település lélekszámára – nem kötelező a maszkviselés.

A vonatkozó szabályok szerint Alsónémedi lélekszáma sem indokolja a maszkviselési kötelezettség bevezetését.

Soroksáron 6 éves kor felett a közterületen, kivéve a jogszabályban felsorolt eseteket (a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a maszk viselése – áll a fővároshoz tartozó kerület polgármesterének közösségi oldalán megjelent közleményben.

Szigetszentmiklóson a közterületeken, nyilvános helyeken – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével – a bölcsődék, óvodák és iskolák (tehát az oktatási- nevelési intézmények) bejáratától számított 50 méteren belül kötelező a maszk használata. Maszkot kell hordani a város területén található piacokon és azok határától számított 50 méterig. Az erről szóló rendelet 2020.november 13., péntektől lép hatályba. Aki nem tartja be arra 5000-től 500.000 forintig terjedő bírsággal büntethető, derül ki Nagy János polgármester közösségi oldalán megosztott videó üzenetből.

Dunaharaszti polgármestere is megalkotta a maszkhasználatról szóló rendeletét. Ennek értelmében piacnapokon az Városi Piac területén, a HÉV, a MÁV és a buszmegállókban van érvényben maszkviselési kötelezettség. Erről itt írtunk.

Ha az országban utaznia kell, akkor érdemes utána nézni az útba ejtett településeken érvényes maszkviselési szabályoknak. Ám alapvetően akkor nem szaladhat bele egy büntetésbe, ha minden közterületen felveszi a maszkot, amíg nem biztos a helyben elrendelt intézkedésekben.

(taksony.hu, Bese Ferenc / Facebook, Nagy János / Facebook, dunaharaszti.hu)