Jövő évtől új parkolási rend Dunaharaszti belvárosában

//Berényi Attila
Parkoló autók Dunaharasztin, a Baktay téren. fotó: dho
Meghatározott ideig lehet majd csak parkolni városunk kiemelt részein, de új parkolók is épülnek. Cél az agglomerációs tömegközlekedés (HÉV, Volán) támogatása és az eddig leterhelt területek felszabadítása.

A Fő úton – a Templom utcától a Mindszenty József utcáig – az Erzsébet utcában – a Fő úttól a Petőfi Sándor utcáig, valamint a Baktay Ervin tér környezetében meghatározott ideig parkolhatnak majd a kocsik. Az időkorlát munkanapokon, hétfőtől péntekig, 08.00-16.00 óra között lesz érvényben. A korlátozás által érintett területeket táblák jelzik.

Az autósoknak a várakozás megkezdésének időpontját a szélvédő mögött, jól láthatóan elhelyezett műanyag parkolóórán kell majd jelezniük. Ez a nyomtatvány-, vagy papír-írószer boltokban szerezhető be.

A 2021. január 1-től érvényes időkorlátos parkolási területek, és az épülő új parkolók helye Dunaharasztin, adatok: Dunaharaszti Hírek, térkép: Google

A parkolás ellenőrzését és a szabályszegők szankcionálását jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrség és a közterület-felügyelet (Városi Rendészet) végzi.

Az új parkolási rendet 2021. január 1-ével vezetik be, de 2021. április 30-ig úgynevezett „türelmi időszak” lesz érvényben. Ebben a három hónapban egy adott gépjármű esetében 3 felszólítás után szabnak ki bírságot.

Azért vezetik be az időkorlátot, hogy az érintett utak mentén található közintézmények, és üzletek látogatói nagyobb eséllyel jussanak parkolóhelyhez, derül ki Dunaharaszti Hírek novemberi számában megjelent, Kiss Gergely jegyző által írt közleményből.

Azt tapasztalta ugyanis az elmúlt években a városvezetés, hogy a Fő úton, és annak környezetében található parkolókat a környező településekről érkezők foglalják el járműveikkel, akik itt szállnak át a HÉV és a Volánbusz fővárosba tartó járataira.

Az Önkormányzat az elmúlt évtizedben több P+R parkolót létesített, saját költségén a Felső HÉV-állomásnál, valamint a Szent István Plébániatemplom mellett a buszmegálló közlében.

Az új stratégia az, hogy egyrészt időkorláttal szorítják ki a túlterhelt részekről az egész nap ott parkoló járműveket, valamint új P+R parkolókat is építenek. Ez utóbbiak a zónán kívül állnak majd a tömegközlekedésre átszállók rendelkezésére.

Az új parkolókat a Fő utca 49. szám alatt, a régi gázcsere-telep helyén és a Sport-sziget bejáratánál, a korábbi Vasudvarban alakítják ki, áll a jegyzői tájékoztatóban. Előbbiben 19, míg utóbbiban 43 autó tud, időkorlát nélkül állni. Az új létesítmények környezetét „zöldítik” azaz fákat telepítenek ide. A parkolók a Sport-szigetre érkezőket is várják, akik így gyalog tudnak a területen sétálni.

Épülő parkoló Dunaharasztin, a Sport-szigeten, az egykori Vasudvar területén. fotó: dho

Néhány napja egyébként dr. Szalay László, polgármester Vitézy Dáviddal, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával és Páncél Károllyal, a térség országgyűlési képviselőjével egyeztetett parkoló ügyben. A HÉV fejlesztéshez kapcsolódó nagyszabású projekt kapcsán, a P+R parkolók bővítése, újak építése volt a téma, amelyről itt írtunk korábban.

(Dunaharaszti Hírek)