Érdemes minél hamarabb beadatni az influenza elleni oltást

//Berényi Attila
influenza-oltas_freepik_mrzivica_20191129

Képünk illusztráció, forrás: freepik / mrzivica

December végén, január elején érhet hazánkba az influenza járvány. Ám Ön felkészülhet rá, és egy szurival megúszhatja az egészet.

1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg, így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra.

Dr. Bereczki Péter, háziorvos, alpolgármester – fotó: dunaharaszti online

Dr. Bereczki Péter, háziorvos, Dunaharaszti alpolgármestere szerkesztőségünknek elmondta, hogy egymást is védjük azzal, ha beoltatjuk magunkat. A doktor úr hozzátette, hogy aki kéri, azoknak szinte mindenkinek tudnak adni a térítésmentes vakcinából, mert így vagy úgy bele tartoznak a rizikó csoportokba.

Abban az oltásban, amit a magyar állam biztosít ingyenesen, 3 vírus elleni készítmény van. Ezt az elmúlt évek tapasztalatai alapján állítják össze. Ezen fölül minimális mennyiségű antibiotikum is található a szérumban – mondta a doktor úr. Ez utóbbinak a tartósítás miatt van fontos szerepe. Néhány beteg esetében előfordulhat, hogy ezekre az antibiotikumokra érzékenyek, és ez okozhat hőemelkedést, vagy gyenge tüneteket. Az ilyen pácienseknek a fizetős, de más összeállítású oltóanyagot ajánlja a háziorvos. Ezek a vakcinák nagyjából 2 ezer forintos áron érhetőek el, receptre a patikákban.