A „Csatipart”

//Berényi Attila
dunaharaszti-csatorna_dho_20210330

A "Csatiparton", fotó: dho

Már csak a nagyon öregek tudják, milyen is volt Dunaharaszti a Csatorna megépülte előtt, hogyan nézett ki a Haraszti-Taksony sziget – ami ma már nem is létezik. Akik ma arra sétálnak, élvezik a vadregényes, buja növényzetet, a horgászat lehetőségét. Ám a Duna-Tisza-csatorna az eredeti tervek szerint egészen máshogy nézett volna ki, és megváltoztatta Dunaharaszti életét.

A (20)21 éves városi múltját ünneplő Dunaharaszti webes felületén egy érdekes írás jelent meg (ahogyan szinte mindenki emlegeti) a „Csatipart” történelméről. Egy eredeti filmhíradó részletet is találhat az írásban, amelyben Tildy Zoltán, akkori köztársasági elnök személyesen indította el az építési munkálatokat, 1947-ben, itt Dunaharasztiban. Az írásból megtudhatja, hogy miként változott meg a város és a természet a Csatorna építés miatt, kiderül, hogy óriás uszályok is közlekedhettek volna rajta, de nem készült el csupán egy része.

Sőt azt is megtudhatja, hogy merre van a határ valójában Dunaharaszti és Taksony között. Jó szórakozást! Ha ide kattint máris az ünnepi oldalon olvashatja a „Csatipartos” cikket.

(20-21.dunaharaszti.hu)